Claudiu Zamfir

Lista. Ce concurenta este la ajutorul de stat de pana in 120.000 de lei pentru firme. Avertismentul Guvernului

Imagine principala
Lista. Ce concurenta este la ajutorul de stat de pana in 120.000 de lei pentru firme. Avertismentul Guvernului
Peste 1.000 de firme mici si mijlocii s-au inscris pentru a primi ajutorul de stat de pana in 120.000 de lei in programul START pentru stimularea debutantilor in afaceri, statul avertizand, insa, societatile ca nu le da banii, daca nu vor crea locurile de munca promise in planurile de afaceri.

Firmele care s-au inscris pentru banii de la stat au promis ca vor crea intre zero si 74 de locuri de munca in urma ajutorului de minimis.

Cele mai multe locuri de munca au promis firmele: Anepan Mangalia SRL - 74 joburi noi, SC Saproma Prod SRL - 24 de slujbe, Best Car Dynamic Center SRL-D - 20 de joburi noi, SC Arkivering SRL Debutant - 16 joburi noi si SC Junior Playground SRL - 15 noi locuri de munca.

Prima, a treia, patra si a cincea dintre firmele mentionate au cerut bani pentru a desfasura activitati de "productie (industrie prelucratoare), programare IT". A doua dintre firme intra la activitati de "turism si facilitati de cazare, activitati profesionale si de servicii".

Directia Politici Antreprenoriale si Implementare Programe pentru IMM din subordinea Ministerului Energiei, care gestioneaza aceste ajutoare de stat, avertizeaza cele 1.036 de firme aplicante ca trebuie sa creeze toate locurile de munca declarate in planurile de afaceri, in caz contrar riscand sa piarda ajutorul de stat.

"Rugam aplicantii din lista ca, inainte sa depuna dosarul prin care solicita finantare, sa analizeze posibilitatile pe care le au de a crea in anul 2015 numarul de locuri de munca pe care l-au declarat in planul de afaceri. Se evita astfel situatia neplacuta de a nu obtine AFN la decontare deoarece nu pot prezenta dovada numarului de locuri de munca create pentru care au obtinut punctaj", atrage atentia instituia guvernamentala.

Numarul de locuri de munca ce urmeaza a fi create, completat de firmele respective, este primul criteriu de departajare la punctaje egale intre firme, la selectia pentru acordarea banilor.

Descarca Lista Aplicanti START 2015

Cele 1.036 de firme s-au inscris in Programul START 2015 in perioada 22 iunie 1 iulie 2015, in care a fost deschisa aplicatia electronica pentru inscrieri pe site-ul http://www.aippimm.ro .

Mai departe, firmele din lista publicata vineri de Directia Politici Antreprenoriale vor fi supuse unor evaluari si proceduri de selectie in urma carora un numar mult mai redus dintre aceste societati vor fi notificate ca se califica la primirea granturilor.

Guvernul estimeaza ca anul acesta va acorda ajutoare START unui numar minim de 150 de firme. Fiecare firma poate primi maximum 120.000 de lei, iar bugetul total al schemei este de 20 de milioane de lei, anul acesta.

In privinta locurilor de munca noi in cadrul proiectului, firmele beneficiare de ajtor de stat trebuie sa faca dovada crearii acestora, la depunerea decontului.

Dovada se face cu contractul individual de munca inregistrat, cu norma intreaga, incheiat pe perioada nedeterminata si ulterior, pe toata perioada de raportare se va face dovada mentinerii acestora, precum si a celor existente la momentul inscrierii on-line a planului de afaceri cu documentele prevazute de legislatia in vigoare (extras REGES din REVISAL si Raport salariati din REVISAL), conform Procedurii START 2015.

De asemenea, firmele risca sa piarda ajutorul, daca se constata ca echipamentele achizitionate nu erau noi si nu corespundeau obiectivului pentru care au fost cumparate.

Firmele beneficiare vor fi monitorizate si controlate de catre Unitatea Programare, Selectie, Evaluare si Contractare a Programului din cadrul Oficiilor Teritoriale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie.

Prin controale anuntate sau inopinate, functionarii statului vor verifica la fata locului  stadiul de realizare a investitiei, realitatea, legalitatea si regularitatea operatiunilor economico-financiare.

"In cazul in care, in urma controalelor efectuate de reprezentantii OTIMMC sau la sesizarea organelor de control abilitate ale statului, se constata ca beneficiarii au facut declaratii incomplete si/ sau neconforme cu realitatea pentru a obtine ajutirul nerambursabil sau au schimbat destinatia acesteia, sau se constata ca nu mai sunt indeplinite conditiile prevazute in contract sau in procedura de implementare a programului, UMCR va propune recuperarea totala sau partiala a ajutorului de minimis acordat, si va anunta DPAIPIMM ca a fost declansata recuperarea ajutorului de minimis, impreuna cu penalitati aferente", se arata in Procedura START 2015.

Citeste si:

Start
la ajutoarele de stat de pana la 120.000 de lei pentru tinerii care fac
afaceri. Descarca procedura si modelul planului de afaceri

S-a deschis sistemul online pentru banii din Programul START 2015 pentru firme

CALENDAR Cand si cum poti cere ajutoare de stat pentru IMM, in 7 programe de zeci de milioane

Parallax

Vizualizari
99
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri