CZ

Ministru: APIA va incepe in februarie 2016 plata integrala a subventiilor europene la hectar. Procedurile pe noul modul SIVECO-Teamnet trebuie refacute de la zero

Imagine principala
Ministru: APIA va incepe in februarie 2016 plata integrala a subventiilor europene la hectar. Procedurile pe noul modul SIVECO-Teamnet trebuie refacute de la zero
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va incepe in februarie 2016 plata integrala a subventiilor europene la hectar, catre fermierii romani, pentru ca procedurile pe noul modul informatic, realizat de consortiu de firme SIVECO-Teamnet, trebuie refacute de la zero, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

"Pe SAPS (subventiile pe suprafata - n.r.), avand in vedere procedurile si noul modul de plata care trebui reluat de la zero, garantiile date de cei de la APIA arata ca nu vor incepe mai devreme de februarie", a declarat Irimescu, citat de Agerpres.

"Sper sa reusim sa achitam ceva din platile pe agromediu pana la sfarsitul anului pentru ca ne-am concentrat pe platile SAPSR si nu am reusit sa facem platile la agromediu. Din discutiile avute cu cei de la APIA si cu cei de la soft vom avea 20.000 de solicitari platite pe agromediu, cu circa 19 - 20 milioane de euro, nu cu 70 de milioane de euro cum am sperat", a mai spus ministrul, la Comisiile parlamentare pentru agricultura, care au avizat bugetul Ministerului Agriculturii pe anul 2016.

Reamintim ca aproximativ 100.000 de fermieri au ramas pe dinafara la plata avansurilor la subventiile europene pe suprafata, pe fondul realizarii tarzii a modulului informatic pentru procesarea cererilor de plata.

Astfel, fermierii care nu pot primi subventia in avans vor trebui sa astepte plata integrala a subventiei, proces care depinde, insa, de operatiunile de control si verificare din teren.

Acesta era de fapt si rostul avansului de 53 euro la hectar, reprezentand 70% din totalul subventiei, Comisia Europeana dand astel posibilitatea fermierilor din statele membre sa nu mai astepte primavara pentru a-si primi cea mai mare parte din subventie.

Problema intarzierilor de la APIA au facut obiectului unui scandal, izbucnit in urma cu doua sapatamani.

Ministrul Achim Irimescu a acuzat directorii APIA de faptul ca au semnat prea tarziu contractul cu SIVECO - Teamnet pentru realizarea modulului electronic pentru procesarea cererilor de plata a avansurilor la subventiile SAPS.

La randul lor, cele doua companii IT s-au plans sa APIA a semnat contractul abia pe 10 noiembrie si le-a aprobat specificatiile tehnice abia pe 17 noiembrie 2015, in conditiile in care pe 30 noiembrie trebuia procesate toate cererile eligibile ale fermierilor.

In schimb APIA a aratat ca asocierea de firme SIVECO-Teamnet nu a acceptat de la bun inceput solutiile procedurale de semnare a contractului, propuse de agentie, fapt acre a contribuit la intarzierea incheierii intelegerii.

In final, circa 600.000 de fermieri s-au ales cu cererile procesate, dar alti 100.000 au ramas pe dinafara, la plata avansurilor la subventia SAPS.
De asemenea, asa cum spune si Irimescu, modulul electronic pentru procesarea avansurilor trebuie refacut, pentru ca solutia tehnica era valabila doar pentru aceasta operatiune.

Tragand linie, practic Romania a platit firmelor SIVECO si Teamnet aproape 6 milioane de lei (circa 1,5 milioane de euro) pentru un modul electronic folosit la plata unor avansuri la subventii europene de circa 200 de milioane de lei catre 600.000 de fermieri.
Parallax

Vizualizari
64
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri