Ovidiu Popica

UPDATE IPA online, serverul APIA a inceput sa functioneze joi, inainte de ora 16.00, dupa ce, in prima parte a zilei a fost inaccesibil  

Imagine principala
UPDATE IPA online, serverul APIA a inceput sa functioneze joi, inainte de ora 16.00, dupa ce, in prima parte a zilei a fost inaccesibil  
Serverul aplicatiei prin care fermierii isi raporteaza suprafetele agricole pe care le cultiva, IPA Online, a inceput sa functioneze joi la ora 16.00 dupa ce, joi dimineata fermierii s-au plans ca a fost inaccesibil ore in sir. Mai sunt doar cateva zile pana la termenul limita pentru depunerea declaratiilor pe suprafete (luni, 15 mai 2017) dar functionatii APIA vor lucra suplimentar in weekend. IPA online este aplicatia prin care APIA inregistreaza digital suprafetele lucrate si, pe baza declaratiilor, fermierii pot cere subventii pentru culturile agricole.



Joi dimineata, serverul IPA Online era nefunctional. Startupcafe.ro a incercat sa se conecteze la adresa https://lpis.apia.org.ro/, unde este gazduita aplicatia dar serverul nu putea fi accesat.
Fermieri care s-au plans ca nu-si pot digitiza suprafetele si completa declaratiile care descriu, printre altele ce tipuri de culturi agricole lucreaza, spun ca aplicatia nu a functionat nici in cursul zilei de miercuri si nici noaptea de miercuri spre joi.

Actualizare ora 15.30: Functionari din mai multe centre judetene APIA care se ocupa de IPA Online au spus telefonic, pentru Startupcafe.ro ca vor lucra in acest weekend, ultimul dinainte termenului limita de luni 15 mai 2017. Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, anunta la inceputul lunii mai ca termenul va fi foarte strict si ca programul de lucru in ultimele doua saptamani va fi prelungit si in weekend-uri.

Iata ce spunea Petre Daea, pe 4 mai 2017, pentru Agerpres: "Cine nu depune cererea pana la data de 15 mai inclusiv, nu primeste subventii. S-au luat toate masurile pentru a-i ajuta pe fermieri sa depuna cererile pana la aceasta data. Sunt oameni la dispozitie, mijloace de transport la dispozitie pentru cei care nu pot ajunge la centrele APIA, iar la APIA se lucreaza si sambata si duminica in aceasta saptamana, dar si in weekend-ul urmator. Sunt zile normale de lucru. 

Pana la 15 mai, Romania vrea sa depuna toate cererile fara penalitati, pentru ca penalitatile se duc pe fiecare fermier in parte, dar fermierul este al Romaniei. Eu nu vreau sa pierd niciun leu de la Uniunea Europeana. Am introdus reguli, am creat toate conditiile. Sunt oameni in dispozitiv, am dat inginerii de la centrele agricole si se lucreaza de luni pana luni, fara weekend-uri. Repet, 15 mai este ultima zi de depunere. Se inchid obloanele la APIA, au altceva de facut dupa data de 15 mai", a precizat ministrul Agriculturii in declaratia citata de Agerpres.  

Actualizare ora 15.00: Aplicatia inca nu functioneaza. Mai multi fermieri care asteapta acces in IPA Online spun ca functionarii cu care tin legatura din agentiile teritoriale APIA si Directiile de consultanta agricola le-au transmis ca aplicatia va putea fi accesata in aceasta dupamiaza, probabil, incepand cu ora 16.00. Li s-ar fi explicat ca, din cauza solicitarilor numeroase, s-a limitat accesul doar pentru functionari care lucreaza cu IPA Online.

Actualizare ora 11.30: La ora publicarii articolului, IPA Online inca nu putea fi accesata



Foto: Captura de ecran. Incercare de accesare IPA Online la 09.50


Termenul pana la care trebuie digitizate si declarate suprafetele este luni 15 mai 2017 dupa care fermierii risca penalizari. Potrivit unui ordin al Ministerului Agriculturii (MADR), fermierii pot incepe aceste raportari la 1 martie deci au, practic, la dispozitie, doua luni si jumatate. MADR sustine ca functionarii APIA si cei de la Directiile Judetene sunt pregatiti sa ii ajute pe fermierii care intampina probleme.

Cum se duce cearta anuala fermieri - APIA, via IPA Online 

  • Totusi - se plang mai ales fermierii cultiva suprafete mai mici, de cateva sute de hectare -, in fiecare an, pe masura ce se apropie termenul limita, serverul pe care este gazduita aplicatia le da batai de cap. 
  • Pe de alta parte functionarii le reproseaza fermierilor ca lasa digitizarea si completarea declaratiilor pe ultimele zile si, din cauza numarului mare de accesari intr-o perioada scurta, IPA Online se misca greu sau chiar devine nefunctional. In acest fel unii rateaza incadrarea in termenul limita.
  • La randul lor, fermierii se plang ca din lipsei cadastrului, la nivel national dar si pentru ca, periodic, autoritatile fac modificari in structura blocurilor fizice masuratorile lor nu se mai potrivesc cu ce au functionarii pe hartile oficiale. De aici, ar aparea, sustin fermierii, tot felul de erori si suprapuneri de suprafete din cauza carora au tot timpul probleme.

    Un fermier care dezaproba "darzenia ministrului Petre Daea", de a tine strict termenul limita 15 mai 2017 spune ca oficialul de la agricultura "nu vrea el sa prelungeasca termenul, desi oficialii de la Bruxelles spun ca se poate prelungi fara penalitati". 

    Cornel Stroiescu, fermier intr-o comuna din Mehedinti afirma ca lucreaza aproape 2000 de hectare (din 4000 cat e terenul agricol din toata comuna), cu peste 1000 de parcele si circa 600 de contracte de arenda cu proprietari individuali. El spune ca ministrul ar trebui sa fie in slujba fermierilor. "E un angajat pana la urma si e acolo sa faca lucrurile si pentru noi bine, de asta e in functia asta. E ambitia lui personala sa inchida declaratiile la 15 mai, in conditiile in care Romania nu are cadastrul facut, nu are un plan parcelar bine pus la punct. Oamenii nu stiu unde sunt suprafetele, apar suprapuneri, certuri intre oameni, vin controalele pe teren si apar probleme. Stiti ce inseamna sa faci 2000 de parcele care pe hartile lor nu mai sunt ca anul trecut? In fiecare an avem probleme cu blocurile fizice", afirma Cornel Stroiescu, pentru Hotnews, intr-o discutie telefonica.      

Ce este IPA Online

IPA Online este aplicatia oficiala cu care APIA gestioneaza evidenta digitala a suprafetelor cultivate in Romania, pe baza carora fermierii primesc subventiile pentru culturile agricole.
Fermierul primeste un cod numeric (ID) si o parola, se conecteaza in aplicatie si marcheaza digital (deseneaza, practic, sau incarca masuratori GPS) parcelele pe care le lucreza. Dupa ce o parcela este digitalizata, completeaza un formular in care trece, printre altele, suprafata, cat mai precis masurata si desenata, tipul culturii, codul parcelelor si al asa numitelor blocuri fizice, masurile de agromediu.



Simulare de raportare a unor suprafete in IPA Online. Startupcafe a utilizat in imagine un plan parcelar mai vechi, dintr-un cont real, transpus in Google Earth

Daca una dintre parcele se suprapune cu alta, de pe terenul lucrat de un fermier din vecinatate, aplicatia semnaleaza functionarilor APIA, cu rosu, suprapunerea si fermierii sunt invitati la sediile judetene ale institutiei pentru clarificari. La fel se intampla si daca suprafata digitizata nu corespunde cu cea declarata de fermier (se accepta, totusi, o mica marja de eroare).

Daca, pe de alta parte, daca totul este in regula, declaratia se considera inchisa si pe baza ei fermierii pot cere de la stat subventiile. In fiecare an APIA dar si Curtea de Conturi fac controale in teren si verifica daca suprafetele declarate ca fiind cultivate sunt sau nu reale. Daca autoritatile descopera neconcordante cer fermierilor restituirea banilor.
Parallax

Vizualizari
1255
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri