L.Pirvu

Prima zi de scoala la facultatea de antreprenoriat. 15 studenti invata, timp de 4 ani, cum sa-si faca propria afacere

Imagine principala
Prima zi de scoala la facultatea de antreprenoriat. 15 studenti invata, timp de 4 ani, cum sa-si faca propria afacere
The Entrepreneurship Academy in colaborare cu Team Academy din Olanda, una dintre cele mai importante scoli internationale de antreprenoriat din Europa si-a inceput, luni activitatea cu primi 15 studenti. The Entrepreneurship aduce in Romania un alt tip educatie universitara si le ofera tinerilor absolventi de liceu posibilitatea de a invata practic cum sa-si dezvolte o companie.

Pe parcursul celor 4 ani de studiu vor avea loc cursuri de Economie, Finante, Contabilitate, Management, Strategie, Marketing, Vanzari etc, standard intr-un program de administrarea afacerilor, cu marea diferenta ca toti "profesorii" sunt de fapt antreprenori si oameni de afaceri, toti avand foarte multa experienta practica de business.

Studentii dezvolta singuri noi produse si servicii, fac vizite la companii si clienti, isi aleg proiectele si livreaza intreaga munca. Pe langa obiectivele individuale de invatare (academice), studentii au si obiective financiare si de invatare/dezvoltare pe care si le seteaza in echipa, in sesiunile de team coach-ing.

StartupCafe.ro: Cum a pornit ideea facultatii de antreprenoriat?

Delia Grigoroiu, coordonator proiect
: Povestea incepe acum un an jumate, proiectul este construit de trei entitati Maastricht School of Management Romania, Grupul EDUCATIVA si Universitatea Alternativa si un grup de antreprenori prieteni intre ei, cu spirit civic: Cosmin Alexandru, Sergiu Negut, Ilinca Paun - un grup de oameni care se stiau si aveau acelasi gand si aceleasi valori comune: ca nu exista o scoala ”pe bune” care sa pregateasca oameni sa faca business.

Fondatorii, majoritatea absolventi de ASE au fost nefericiti in facultate, dezamagiti de ce au invatat si cu sentimentul ca au pierdut timpul. Incercau de ani de zile sa gaseasca o solutie, sa deschida ceva: o scoala, cursuri sau un program axat pe antreprenoriat dar, cumva, nimic nu se lega. Impreuna cu Universitatea Alternativa care avea deja un proiect cu Team Academy Olanda, (de unde au si luat modelul) si cu grupul Educativa au inceput sa construiasca incet, incet  si, impreuna au ajuns la formula Entrepreneurship Academy. De doi ani se lucreaza la proiect iar anul trecut am lansat cautarea pentru viitorii studenti.
 
Astazi este prima zi de scoala pentru prima generatie de studenti antreprenori. Avem in primul an 15 studenti, sase fete si noua baieti care, de saptamana viitoare, timp de o luna jumatate, vor merge la  Amsterdam. Asa incepe scoala pentru ei, cu o calatorie de invatare. Acolo vor lua pulsul educational, se intalnesc cu alti studentii din anii mai mari, vor avea provocari de business pe care trebuie sa le rezolve in cateva ore, vor iesi pe teren sa faca bani, vor avea workshop-uri, vor participa la conferinte unde vor fi prezente startup-uri din zona de antreprenoriat global.

StartupCafe.ro: Ce fac studentii la Facultatea de Antreprenoriat?


Delia Grigoroiu:
Dupa sase saptamani se intorc in Bucuresti si incep cursurile, de fapt noi le spunem workshop-uri.  Aceste workshop-uri sunt predate de oameni care fac business, care sunt experti in marketing, finante, contabilitate, drept si alte materii pentru business si va exista o pondere foarte mare de sesiuni de coaching. Un astfel de model nu mai exista in Sud-Estul Europei, este nou si pentru noi si pentru ei si vrem sa-l construim impreuna.

O saptamana de lucru arata cam asa: prima zi au sesiune de team coaching care dureaza o zi, apoi a doua zi este full de workshop-uri, team coaching, workshop, iesit pe teren in echipa. Noi spunem ca este o facultate si un job in acelasi timp pentru ca programul este de 8 ore.  

StartupCafe.ro:  Cum este structurata programa?

Delia Grigoroiu: Este un pic diferit, incepem un pic mai devreme, dar vor avea doua semestre: primul se termina la inceput de februarie, urmat de o saptamana de vacanta si apoi o saptamana sesiune:  examenele sunt orale si online. Cel de-al doilea semestru se termina in iulie. Trebuie sa obtina 60 de credite pe an. In acest credite intra si calatoria la Amsterdam, partea de lucru in echipa si team coaching si, evident, conteaza ce au facut la examene, daca si-au atins planul propus in afacere.  

StartupCafe.ro: Care este curricula, ce materii studiaza?


Delia Grigoroiu
: Manualul educational (educational handbook), curricula si ghidajul sunt de la Team Academy Olanda, mergem pe sistemul lor. O materie este structurata pe mai multe saptamani de studiu, vor invata materiile clasice de business. Este singura competenta de acest tip din lume si vor invata tot ce trebuie sa stie pentru business administration si o limba straina, alta decat engleza. Toate cursurile, examenele si sesiunile de coaching sunt in engleza si isi vor alege singuri cealalta limba straina. Vor avea cursuri si pe zona de devoltare persoanala: storytelling, public speaking..
 
StartupCafe.ro: In afara de taxa anuala, se platesc si cursuri optionale?


Delia Grigoroiu:
Cursurile sunt acoperite integral, prima calatorie la Amsteradam este asigurata de noi, insa urmatoarele calatorii vor trebui sa si le finantze singuri din profitul pe care il fac in afacere. Fiecare membru are un target de profit de 1500 euro pe an iar pana in anul patru trebuie sa ajunga la un profit 5000 de euro. Interesul lor este sa produca profit si sa-si finanteze aceste calatorii.
In curricula de anul viitor calatoria va fi in Silicon Valley, timp 2-4 saptamani, in anul trei vor merge intr-o tara cu piata emergenta, iar in ultimul an isi vor pregati licenta in Amsterdam pe o perioada de cateva luni. Intalnirile, conferintele, workshop-urile din deplasari vor fi stabilite impreuna cu ei in functie de afacerea/afacerile pe care le dezvolta, pentru a creea oportunitati pentru  business-urile lor.

StartupCafe.ro: Ce obtin dupa patru ani de facultate? Care este scopul?

Delia Grigoroiu, coordonator proiect:
Scopul este ca ei sa-si faca o afacere sau mai multe, incepand chiar din noiembrie cand se intorc din excursie iar, in timpul celor patru ani, sa se dezvolte. Ei, ca si grup, decid cate afaceri deschid impreuna - una, doua, trei - depinde foarte mult de chimia dintre ei. La sfarsitul celor patru ani e posibil ca ei sa fi inchis sau deschis mai multe afaceri. Sunt o echipa intreaga cu un team coach - asta e formula dupa care mergem, ei decid daca se impart in echipe mai mici de lucru pe alte afaceri.

La finalul celor 4 ani de studii, prin dobandirea celor 240 credite
ECTS, studentii The Entrepreneurship Academy vor primi o diploma si
titlul de Bachelor of Business Administration, cu specializarea in
Antreprenoriat.
 
Diploma va fi emisa de catre Team Academy
Netherlands (Stichting Schoolvision), acreditata in Olanda si
recunoscuta international. In prezent exista universitati care aplica
metodologia Team Academy in Finlanda, Franta, Germania, Olanda, Marea
Britanie, Spania, Ungaria, Argentina si Peru.

StartupCafe.ro: Pe termen scurt, ce isi propune The Entrepreneurship Academy?


Delia Grigoroi coordonator proiect:
Pentru anul viitor vrem sa ajungem la un minim de 50 studenti.

Vezi aici cine preda la The Entrepreneurship Academy
Parallax

Vizualizari
691
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri