Raluca Abrihan

Povestea “fabricii de aplicatii”, firma romaneasca ce vrea sa bata recorduri in materie de descarcari si vrea investitii de peste 2 milioane dolari din SUA

Imagine principala
Povestea “fabricii de aplicatii”, firma romaneasca ce vrea sa bata recorduri in materie de descarcari si vrea investitii de peste 2 milioane dolari din SUA
"T-Me Studios este o companie locala, dezvoltatoare de aplicatii mobile, care se mandreste cu publicarea a peste 8.000 de aplicatii mobile. Cea mai recenta lansare este Redraw Keyboard, o aplicatie care te ajuta sa iti personalizezi tastatura telefonului mobil si pentru care startup-ul se asteapta sa aiba peste 1 milion de descarcari in prima luna de la lansare. Iata cum a aparut compania si ce alte aplicatii mai au in portofoliu tinerii de la T-Me Studios, care se pregatesc sa cucereasca piata americana, unde vor sa gaseasca investitorii de care au nevoie.

T-Me Studios a fost infiintata in 2013 de Laurentiu Victor Balasa si Matei Pavel. Cei doi au apelat la la momentul respectiv la o modalitate de a obtine banii necesari de lansare a compaiei mai putin obisnuita pentru startup-urile de pe plan local. Au primit un imprumut de cateva zeci de mii de euro de la un angel investor. Banii nu au venit sub forma de investitie. Acel angel investor a primit in schimb procente din companie pe care cei doi le-au rascumparat ulterior, iar in momentul in care au incheiat contractul pentru obtinerea imprumutului au negociat un anumit pret la care puteau fi rascumparate actiunile si, de asemenea, au stabilit si termenul limita (de 2 ani) pana la care putea fi facuta rascumpararea. "Noi am avut acces pana la 50.000 de euro, dar nu am folosit toti banii, am folosit pana in 40.000 euro - un fel de linie de credit", explica Laurentiu Victor Balasa.

Au inceput cu o echipa de circa 10 oameni, acum sunt 60 si, potrivit reprezentantului companiei, pana la finele anului, echipa va ajunga la 80 de persoane si o cifra de afaceri de 10 milioane de euro, pana la finele lui 2017.

"Aceasta cifra tine de alegerea noastra. Am putea sa avem un venit mai mare sau mai mic, sa cheltuim mai multi bani pe marketing, sa afisam mai multe reclame in aplicatiile noastre, sunt foarte multe variabile care intra aici si este mai mult o alegere de cati bani vrei sa faci. Dar, acesta nu este cel mai bun indicator, daca vei incerca sa faci foarte multi bani la inceput, va aparea pericolul tentatiei de castiga useri pe care sa nu poti sa ii pastrezi. Vrei sa construiesti ceva sustenabil, nu ai nevoie de multi useri odata pe care sa ii sufoci cu reclame. Si noi am trecut prin asta la inceput si am gresit. Dar intre timp am devenit o <<fabrica de aplicatii>>", spune Laurentiu Balasa.

Ramanand in zona cifrelor pe care cei de la T-Me Studios si-au propus sa le obtina in acest an, urmatoarea tinta este: 1 milion de descacari in prima luna de la lansare, pentru Redraw Keyboard, cel mai recent proiect al startup-ului.

Redraw Keyboard este o aplicatie de Android, care ii ajuta pe utilizatori sa isi personalizeze tastatura telefonului mobil sau a tabletei. Au lucrat timp de 8 luni la acest proiect, iar in ultimele doua luni aplicatia a fost in stadiu de testare (beta), timp in care a iregistrat 30.000 de instalari si 3.600 de utilizatori activi in aplicatie, pe zi.

Cateva dintre functionalitatile aplicatiei: integrare cu Google Drive, adica acces direct din keyboard, la documente si fisiere, traducere instanta pentru conversatii (prin integrarea Google Translate), teme branded (cu cele mai mari nume din entertainment, dintre care mentionam Disney si DreamWorks cu How to Train Your Dragon, Shrek, Ice Age, Madagascar - Penguins, Betty Boop, Kung Fu Panda etc.) pentru personalizarea tastaturii, optiunea de a personaliza tastatura in culorile si cu fonturile preferate, pachete de stickere si elementul de gamification cu sistem de acumulare de coins, premii si leaderboard.

Reprezentantii companiei recunosc ca au o concurenta destul de puternica in piata pe aceasta zona (a tastaturilor personalizate) - cel mai puternic concurent fiind Swiftkey (aplicatia achizitionata de Microsoft). "Swiftkey are o tehnologie de predictie foarte buna, au multi language prediction, ceea ce nu are nicio alta tastatura si ce vom face si noi, probabil vom fi a doua companie din lume care face asta. Momentan, pe plan tehnologic Swiftkey este putin mai buna din acest punct de vedere. Dar are alte minusuri pe parte de personalizare, nu are atatea teme, nu are integrari Google Drive", spune Laurentiu Victor Balasa.

Pasul urmator - o firma in SUA

T-Me Studios a fost selectata pentru a participa la programul Startup Europe Comes to Silicon Valley (SEC2SV), organizat de Mind the Bridge si EIT Digital. Programul SEC2SV faciliteaza, pentru startup-uri de top din Europa, accesul la personalitati, fonduri si companii din America in vederea extinderii in SUA si/sau a colaborarii cu jucatori importanti de pe piata americana. T-Me Studios este singurul startup din Romania selectat sa participe la programul care va dura o saptamana, incepand cu 12 septembrie, si va trimite directorii unora dintre cele mai promitatoare startup-uri tech din Europa in Silicon Valley.

Startup-ul romanesc spera sa obtina in SUA prima investitie, avand in vedere ca nu a ridicat capital de la data infiintarii si pana in prezent. Iar pentru ca acest lucru sa fie mai usor de obtinut reprezentantii companiei spuna ca urmeaza sa isi deschida o firma si in State.

Compania are nevoie de o finantare de cel putin 2 milioane de dolari pentru lansarea la nivel international a unui alt proiect aflat in prin proces de dezvoltare, Stickchat. Aplicatia, care ofera stickere animate, a fost lansata deja pe piata din Romania si isi pregateste lansarea in Mexic. Dar, avand in vedere ca ofera stickere cu mesaj scris, echipa T-Me Studios are nevoie de specialisti care sa cunoasca limba fiecarei tari in care aplicatia va fi lansata. Drept urmare, au nevoie de investitii si echipa mari care sa se ocupe strict de acest proiect, la care in prezent lucreaza 15 persoane.

T-Me Studios va participa la programul din Statele Unite alaturi de alate startup-uri europene, precum MENIGA din Marea Britanie sau SHOPFULLY din Italia, unul din criteriile pentru selectia participantilor fiind o crestere mai mare de 20% de la an la an, ca venit sau numar de angajati.

Parallax

Vizualizari
332
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
vrea vrea si vrea. intrebarea-i daca poate.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri