Cele mai bune orase din lume pentru a lansa o afacere

​Revista americana Forbes a publicat recent un top 10 al celor mai bune orase din lume pentru a lansa un startup. Printre criteriile care au stat la baza realizarii clasamentului se numara: accesul la finantare, taxele mici pentru firmele aflate la inceput de drum sau nivelul de dezvoltare al unor infrastructuri, precum cea a internetului. Surprinzator este ca in clasament nu apar locuri precum Silicon Valley, Tel Aviv sau Berlin – cunoscute pentru numarul mare de startup-uri IT, dar apare capitala Bulgariei.

Clasamentul este realizat impreuna cu SeedStars World – companie elvetiana care organizeaza evenimente pentru a sprijini startup-urile din pietele emergente. “Cu totii stim ca Silicon Valley, Tel Aviv sau Berlin au fost in utlimii ani adevarate “zone fierbinti” cand vine vorba de lansarea unor startup-uri. Dar, exista atat de multe alte locuri fertile pentru aceasta industrie care au inceput sa se dezvolte puternic. Chiar daca orase cu renume in domeniu, precum Londra, isi pastreaza un loc bun in clasament, vin puternic din urma alte orase, din diferite piete emergente”, arata realizatorii clasamentului.

1. Beijing
Cultura chineza nu incurajeaza antreprenoriatul - este unul lucru cunostcut. Tinerii isi duc viata sub controlul strict al parintilor, iar joburile traditionale sunt cele pe care se pune cel mai mare pret. Dar, cu toate acestea, cateva exemple de succes din ultimii ani au facut ca mediul antreprenorial sa fie mult mai apreciat. Mai mult, China nu isi mai doreste ca produsele fabricate aici sa fie asociate cu ideea de “ieftin si de proasta calitate”, drept urmare a inceput sa investeasca si mai mult in cerctare si dezvoltare. La inceputul acestui an Guvernul chinez a infiintat un fond de tip venture capital care avea la dispozitie 6,5 miliarde de dolari pentru investitii in startup-uri.

2. Kuala Lumpur
Costurile mult mai scazute de trai din Malaysia, in comparatie cu Singapore, fac ca foarte multe startup-uri sa se dezvolte si sa functioneze aici, dar sa aiba sediul firmei in Singapore – unde exista numeroase institutii private care le ofera finantare.

3. Varsovia
Cateva povesti ale unor startup-uri de succes precum: Allegro, Onet, LiveChat si faptul ca aici vorbim de o piata mult mai mare au facut ca Polonia sa fie mai bine cotata decat Cehia sau Slovacia. Drept urmare reuseste sa atraga si mari investitori tehnologici, precum Google – care isi dischide aici un campus.

4. Moscova
Calitatea inginerilor de aici face ca Rusia sa fie o tara cu mare potential cand vine vorba de startup-uri tehnologice. Iar in comparatie cu tarile vecine, aici putem vorbi de un ecosistem al startup-urilor destul de matur.

5. Bangalore

Antreprenoriatul se afla in plina expansiune in India, in orase precum Bangalore, Mumbai, Pune, New Delhi sau Chennai. Piata de aici este uriasa, iar numarul inginerilor creste de la an la an. Cele mai multe startup-uri sunt in domeniul tehnologiei, iar taxele sunt destul de reduse pentru firmele mici. Mai mult, aici au loc cel putin zece evenimente dedicate startup-urilor, pe saptamana, precum conferinte, competitii, demodays.

6. Sydney
Ecosistemul startup-urilor s-a dezvoltat rapid in ultima perioada. Daca in urma cu ceva vreme un fenomen des intalnit aici era faptul ca majoritatea startup-urilor se concentrau doar pe piata locala, acum, lucrurile au inceput sa se schimbe. Guvernul australian a oferit o reducere de 45% din taxe pentru orice proiect de cercetare si dezvoltare, iar investitiile de capital de peste 14.500 de dolari sunt deductibile.

7. Tunis

Ecosistemul de startup-uri de aici este inca unul destul de tanar, finantarile, consilierea si evenimentele dedicate sunt abia la inceput. Dar au aparut, in ultimii ani, foarte multe startup-uri cu scopul de a creea produse tehnologiece prin care care sa mobilizeze comunitatile, chiar daca de cele mai multe ori in scopuri politice. In prezent, autoritatile lucreaza la implementarea unei strategii prin care sa creasca numarul incubatoarelor si acceleratoarelor de afaceri.

8. Londra
In primul trimestru al acestui an starup-urile londoneze din sectorul digital au primit finantari care au ajuns la o suma record de aproape jumatate de miliard de lire. Mai mult, firmele mici, aflate la inceput de drum, pot beneficia aici de reduceri substantiale de taxe si programe de imprumut guvernamentale.

9. Cairo
In ciuda situatiei tensionate de aici, tinerii formati in universitatile de prestigiu din Cairo sunt tot mai dornici de a-si investi energia si cunostintele in conturarea unui ecosistem pentru startup-uri, cat mai puternic.

10. Sofia
Impozitele mici si infrastructura internetului foarte buna fac ca Sofia sa se afle in acest clasament, arata SeedStars World. Mai mult, realizatorii clasamentului spun ca Bulgaria a devenit un adevarat hub regional si datorita fondurilor europene la care antreprenorii de aici au acces.

sursa: Forbes.com, SeedStars World