Adi Iacob

Ministru pentru IMM-uri, despre StartUp Nation 2017: Toate fondurile europene sunt decontate

Thumbnail

Ministrul pentru IMM-uri, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că fondurile din StartUp Nation - ediţia 2017 sunt decontate, plăţile sunt finalizate, iar fondurile europene sunt 100% absorbite.

"Toate fondurile europene din Start Up Nation ediţia 2017 sunt astăzi decontate. Câteva sute de milioane, cred că este ultima cerere de plată de plătit dar totul este închis din punctul nostru de vedere ca şi documentaţie şi suntem 100% pe procent de absorbţie de fonduri europene", susține Ştefan Radu Oprea.

Întrebat despre StartUp Nation - ediția 2018, ministrul a spus că plăţile sunt încă în derulare.

"Şi luna aceasta am deschis linii de finanţare cu creditele bugetare pe care le aveam prevăzute pentru StartUp Nation. Ceea ce discutasem cu colegii din guvern, cu ministrul Finanţelor Publice, la rectificarea bugetară, acum trebuia să primim în continuare credite bugetare pentru a face în continuare aceste plăţi. Şi plăţile pot continua şi până anul următor. Aşa am prevăzut anul acesta, să nu mai fie acea presiune pe antreprenor şi să-şi desfăşoare activitatea. În 2018 a fost un efort foarte mare să încheiem toate plăţile, s-au finalizat în decembrie. Cum suntem noi obişnuiţi am venit cu deconturile în ultima săptămână. Efortul a fost foarte mare", a explicat Ştefan Radu Oprea.

"Pericolul Brexitului"

Ministrul a avertizat antreprenorii cu privire la Brexit, susținând că ar putea avea impact negativ asupra cotei de piaţă a României, dacă Regatul Unit ar impune taxe vamale. 

"Insist să vadă pericolul Brexitului (...) Exportăm pe piaţa din Marea Britanie, avem 800 de milioane de euro. Exportăm vin, dacă s-ar pune taxe vamale probabil că am pierde cota noastră de piaţa, sau destul de mult din cota pe care o avem astăzi. Ceilalţi sunt acolo - Chile, Africa de Sud, competitorii sunt acolo. Greu reuşeşti să câştigi o cotă de piaţă", a afirmat ministrul. 

Radu Oprea a menționat și că România se poate orienta către pieţele asiatice unde consumul de vin este în creștere.

"Dar se deschid alte pieţe. Se deschid pieţele asiatice: China, Japonia, Coreea. Devin consumatori de vin, trebuie să fim prezenţi acolo azi. Mâine va fi prea târziu pentru că această cotă de piaţă va fi ocupată de alţii", a spus ministrul.
 

Parallax

Vizualizari
1036
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri