Smile Media

5 ani de Orange Fab: startup-urile din program au vândut soluții de 2.2 milioane de euro către Orange România

Thumbnail

Orange Fab este primul program de accelerare pentru startup-uri implementat de către o companie din România, fiind lansat în 2017. În prezent, acceleratorul Orange Fab are colaborări cu 36 de startup-uri alături de care s-au implementat peste 90 de proiecte. Astfel, 14 startup-uri au furnizat produse și servicii ce au fost integrate în cadrul proceselor interne ale companiei și 17 startup-uri au ofertat soluțiile dezvoltate către clienții Orange, ca parte a rețelei de parteneri Orange Business Services.

Mai mult, compania a integrat soluții tehnologice dezvoltate de 4 startup-uri în produse noi, lansate ulterior pe piață.

2.2 milioane de euro a alocat Orange pentru achiziția de produse și servicii de la startup-urile din accelerator

Derulat la nivel național, programul Orange Fab a avut ca scop, încă de la început, o contribuție semnificativă la dezvoltarea unui ecosistem de inovație local care să ajute la creșterea și maturizarea cât mai multor startup-uri. În ultimii 5 ani, Orange a investit în comunitățile tech din București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Oradea, Piatra-Neamț, Sibiu și Timișoara peste 630.000 de euro, prin susținerea pre-acceleratoarelor, a diverselor programe educaționale și a spațiilor dedicate de coworking. Iar 2.2 milioane de euro a alocat Orange pentru achiziționarea de produse și servicii de la startup-urile din accelerator.

„La 5 ani de la începerea Orange Fab, ne mândrim cu rezultate concrete în lucrul cu startup-urile din Orange Fab, precum și cu susținerea constantă a ecosistemului local. Ca program corporate de accelerare, scopul Orange Fab este de a face business development cu startup-urile selectate și de a adăuga necesarul de mentorat și suport pentru acestea cu scopul de a maximiza rezultatele comune. Am învățat în timp cum să lucrăm cât mai bine cu startup-urile și, în consecință, care este profilul cel mai potrivit, astfel încât colaborarea să fie câștigătoare de ambele părți.”, a declarat Monica Obogeanu, Startup Programs Manager, Orange România.

Laboratorul 5G Lab

Începând din 2021, startup-urile au acces și în laboratorul 5G Lab, dezvoltat de Orange împreună cu Universitatea Politehnica București, un spatiu fizic în care pot experimenta, fiind un cadru care aduce cea mai avansată tehnologie (5G stand-alone) ce le permite startup-urilor sa înțeleagă avansul tehnologic si sa-si pregateasca produsele. După un an de la lansarea 5G Lab exista o serie de proiecte pilot dezvoltate cu startup-urile în laborator. Zona de mentorat și coaching este concentrată în primele luni după admiterea în program.

Câteva exemple de proiecte de succes ale startup-urilor din Orange Fab

  • Produsul dezvoltat de startup-ul Nestor a fost implementat la nivelul întregii organizații Orange România pentru evaluarea și îmbunătățirea performanței și experienței angajaților companiei.
  • Telios Care ce oferă o soluție de telemedicină care asigură consultații medicale profesionale la distanță, prin telefon sau conferințe video, folosind infrastructura 5G.
  • SecurifAI a instalat produsul de supraveghere video cu abilități de inteligență artificială la Câmpia Turzii, într-un proiect complex gestionat de Orange Business Services.
  • uRADMonitor, parte din Orange Fab din 2017, a dezvoltat, având la bază rețeaua LoRaWAN Orange, un proiect de monitorizare a calității aerului în Iași, după alte proiecte comune în Alba Iulia, Timișoara, Cluj-Napoca și București
  • CyberEDU, start-up care își propune, prin platforma lansată, să reducă decalajul dintre sectorul academic și mediul de afaceri și să pregătească viitoarea generație de specialiști în securitate cibernetică.

Un alt beneficiu important pentru startup-urile din program o reprezintă oportunitate de a fi implicate, alături de Orange, în proiecte europene de inovare și cercetare. În plus, în cadrul rețelei internaționale de programe Orange Fab, derulate în 23 de țări, se organizează periodic sesiuni în care startup-urile își pot prezenta produsele în cadrul unui Demo Day. Astfel, startup-urile au oportunitatea să deschidă noi colaborări în cadrul grupului Orange.

Așadar, toate startup-urile care fac parte din programul Orange Fab sunt business-uri care deja se susțin, au un produs matur și chiar primii clienți.

Articol susținut de Orange România

Parallax

Vizualizari
252
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.436
Just for testing :

interaction: 0.86

popularity: 0.46

publishing: 2.89

expertise: 0.08

rating: 1.436

Content Marketing
SmileMedia nu ofera doar campanii. Functionam ca un digital newsroom capabil să creeze conținut de orice tip: grafic, text, foto, audio sau video.
Articole publicate : 1, 380
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri