Claudiu Zamfir

Circa 550.000 de români au primit șomaj tehnic de la stat până pe 30 aprilie 2020: angajați, PFA, II șialții

Thumbnail

Circa 550.000 de români - angajați în firme, PFA, persoane cu profesii liberale și alte persoane fizice - au primit indemnizație de șomaj tehnic subvenționată de stat până la finalul lunii aprilie 2020, potrivit unor date oficiale comunicate, vineri, de Ministerul Muncii, la solicitarea StartupCafe.ro.

Șomajul tehnic pe martie 2020 în câteva cifre:

  • 56.308 de cereri pentru subvenționarea indemnizațiilor de șomaj tehnic au trimis firmele și alți angajatori au transmis  la agențiile teritoriale pentru forță de muncă.
  • Cererile angajatorilor au vizat 490.017 angajați intrați în șomaj tehnic.
  • 313.064.268 lei au fost plătiți de stat angajatorilor pentru indemnizațiile de șomaj tehnic acordate angajaților. Acestea sunt indemnizațiile pentru perioada 16-31 martie 2020.

La data de 30 aprilie 2020 erau înregistrate la Inspecția Muncii 725.200 contracte individuale de muncă suspendate, potrivit Ministerului Muncii.

Ministerul Muncii nu spune asta, dar aici trebuie precizat că, potrivit Codului muncii, pe lângă șomajul tehnic, suspendarea contractelor de muncă se poate face și în alte cazuri, cum ar fi, de exemplu, intrarea în concediul de creștere a copilului. De asemenea, teoretic pot fi cazuri de angajați trimiși în șomaj tehnic pentru care compania suportă indemnizația și nu apelează la ajutorul de la stat.

În afară de angajați, statul plătește indemnizații de șomaj tehnic și persoanelor care activat ca PFA, întreprinderi individuale, membri ai cooperațiilor, persoane fizice independente, profesii liberale și alte categorii de persoane fizice care obțin venituri pe cont propriu.

  • 59.744 de astfel de solicitanți (PFA, II și ceilalți) au trimis la agențiile de plăți și inspecție socială cereri pentru plata șomajului tehnic, în perioada 1-10 aprilie. la aceste agenții depun cereri pentru șomaj tehnic și cluburile de sport, dar nu e clar dacă au fost și acești solicitanți incluși în aceste date.
  • În baza cererilor pe care statul le-a considerat corecte, agențiile județene au plătit în total suma de 109.057.268 lei până la data de 30 aprilie 2020, potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii, la solicitarea StartupCafe.ro.

Aceste plăți corespund perioadei 16-31 martie, adică perioada de stare de urgență din luna martie. Pentru luna aprilie, cererile se depun din luna mai.

Potrivit Ministerului Finanțelor, în anul 2019 erau circa 1 milion de persoane fizice care obțineau venituri ca PFA, precum și din profesii liberale, activități independente, chirii, dividende și au depus declarația unică pentru impozitarea acestor venituri. Aceasta ar însemna practic că aproximativ 6% dintre aceste persoane au intrat în șomaj tehnic ca urmare a încetării activității pe luna martie 2020. Calculul este însă unul foarte aproximativ, pentru că în totalul pe care Ministerul Finanțelor îl menționează ca fiind persoane fizice care au depus în 2019 declarația unică intră mai multe categorii decât beneficiarii șomajului tehnic plătit de agențiile de plăți și inspecție socială.

Reamintim că PFA, II, cei din cooperație și ceilalți beneficiari cu activități independente sunt avantajați față de angajați când vine vorba de șomajul tehnic asigurat de stat. Angajații primesc 75% din salariu, dar plafonat la 75% din salariul mediu pe economie. În schimb, o PFA primește indemnizație de la stat în sumă fixă de 75% din salariul mediu pe economie. La un salariu mediu brut de 5.429 de lei, subvenția statului este de maximum 4.071 de lei brut.

Astfel, angajații care au salariu mai mic decât salariul mediu pe economie primesc așadar o indemnizație de la stat mai mică decât cea primită de PFA.

Statul va asigura plata acestor subvenții la indemnizațiile de șomaj tehnic până la finalul stării de urgență, adică până pe 14 mai inclusiv. Guvernul analizează însă acordarea de indemnizație de șomaj tehnic și după această dată, așa cum au declarat premierul Ludovic Orban și ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, recent. Aceasta în condițiile în care restaurantele și cafenelele nu vor primi permisiunea să redeschidă activitatea nici din 15 mai.

Șomajul tehnic pentru salariați, în luna mai

Separat, pentru luna aprilie, firmele și alți angajatori au început de la 1 mai să depună cererile pentru plata subvențiilor la șomajul tehnic pentru angajați.

În perioada 1-6 mai, 4.349 de firme și alți angajatori au trimis la agențiile pentru ocuparea forței de muncă cereri pentru subvențiile la șomajul tehnic pentru luna aprilie, conform datelor furnizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă la solicitarea StartupCafe.ro.

Solicitările depuse în perioada 1-6 mai vizează 35.335 angajați, pentru care statul a plătit de 60.679.658 lei pentru luna aprilie, conform ANOFM.

Pe aprilie, datele sunt doar parțiale, pentru că firmele trimit în continuare cereri pentru șomajul tehnic pe luna aprilie. Datele complete privind numărul de persoane care au fost în șomaj tehnic și în luna aprilie urmează astfel să fie disponibile în iunie.

Mai departe, pentru șomajul tehnic, statul vrea să obțină până la 300 de milioane de euro (aproape 1,5 miliarde de lei) de la Comisia Europeană, bani care ar urma să fie decontați din fonduri europene, pe Programul Operațional Capital Uman, gestionat de Ministerul Fondurilor Europene.

Parallax

Vizualizari
8599
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri