Adi Iacob
Toate afacerile au procese de business care presupun muncă repetitivă pentru angajați, sau cum spune fondatorul unicornului românesc UiPath — "folosesc oamenii nu pentru creierul lor, ci pentru ochi și pentru mâini". Roboții software pot fi instruiți, în același mod ca și oamenii, să folosească aplicațiile de pe computer și pot elibera angajații de aceste procese repetitive. O firmă din București profită de această tehnologie și dezvoltă astfel de roboți nu doar pentru corporații, ci și pentru patiserii sau producători de mezeluri. Cristian Ignat, CEO-ul Aggranda, a explicat pentru StartupCafe.ro cum funcționează această tehnologie și cum poate ajuta afacerile.
"Noi creăm timp în companii cu ajutorul roboților software. Practic dezvoltăm roboți software care preiau taskurile repetitive dintr-o companie și eliberează oamenii de acestea. De exemplu dacă este o persoană care 8 ore pe zi introduce facturi, adică ia datele de pe facturile fizice și le bagă într-un sistem de contabilitate - acesta este un task foarte repetitiv - și putem face roboți care să preia documentul scanat dintr-un anumit folder, să citească datele și să le introducă.
Astfel, persoana respectivă este eliberată de acele 8 ore și o să aibă mai mult timp pe care va putea să și-l dedice unor taskuri mult mai constructive decât să dea copy/paste dintr-o parte în alta.
Dezvoltăm roboții aceștia pe platforma UiPath. UiPath este o platformă pe care oricine poate să-și creeze acești roboți software", explică Cristian Ignat.
Ca partener Silver UiPath, Aggranda a dezvoltat deja cinci roboți software pentru branduri din România și este în discuții avansate pentru inițierea altor proiecte. Automatizările sunt folosite în prezent pentru a optimiza cu precădere procese din departamentele Financiar-contabil, Operațional, Resurse Umane, Achiziții, Suport tehnic, dar sunt folosite cu succes și în activități de marketing sau juridic.
Unul dintre primii roboți dezvoltați de Aggranda, Alex, salvează deja 64 de ore de muncă pe lună pentru patru angajați ai companiei de servicii contabile Safeco, cu zero erori și reducerea costurilor operaționale.
"Un alt exemplu de robot software creat de noi este Pișcot de la brutăria Ana Pan. Acesta automatizează două procese.
Primul este de a prelua comenzile de la supermarket-uri. Cum funcționează:
- Supermarketurile trimit zilnic către Ana Pan mai multe comenzi
- O comandă poate conține 100 de grame de pișcoturi, 500 de grame de sărățele, etc
- Comanda este trimisă prin email în format PDF
- Înainte exista o persoană care prelua toate comenzile și trebuia ca până la ora 2 să bage comenzile în sistemul pe care îl folosește Ana Pan, iar după asta, comenzile intrau în producție
- Acum, persoana respectivă este înlocuită de robotul Pișcot
Al doilea proces este cel de reconciliere. În panificație se întâmplă următorul fenomen: un client poate să comande de la Ana Pan 500 de grame de fursecuri și când le pune pe cântar îi arată că sunt 497 de grame. Diferența poate fi de la cântar sau se fărămițează un fursec și ajung 450 de grame. Atunci, Ana Pan ar factura pe cât a trimis - adică pe 500 de grame, dar clientul a primit 450. Atunci robotul trebuie să verifice dacă ce a ajuns la client este ceea ce a trimis. Înainte exista un angajat care verifica toate acestea manual", explică antreprenorul.
"Mai suntem în discuții cu un client din industria alimentară, producător de mezeluri, care are aceeași problemă. Se întâmplă ca un client care comandă 2-300 de kg de carne să primească mai puțin, iar aceste lucruri blochează inclusiv banii pe care trebuie să-i încaseze. Atunci cineva trebuie să stea să verifice și să vadă ce s-a întâmplat și uneori pentru câteva grame raman blocați banii. Cu un robot, aceste verificări se întâmplă instant", spune Cristian.
Aggranda a mai dezvoltat robot software Vintilă, pentru Uniunea Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).
Vintila face:
"Depinde. În faza de testare, noi tot timpul avem o persoană care verifică ce face robotul respectiv, iar dacă acesta a fost antrenat corect de la început, nu are cum să greșească. Pentru că dacă i-ai spus «ia de aici și pune aici», el ia de aici și pune aici, nu-i dă niciodată cu virgulă.
Dar dacă noi omitem să-i spunem o excepție (de exemplu, dacă valoarea unei facturi este mai mare de 100 de lei, atunci fă chestia asta), robotul nu are de unde să știe. De asta la primele teste e bine să avem pe cineva care să îl verifice", spune Cristian.
"Ideal este să alegi un proces matur care nu se schimbă frecvent. (...) Se pot face update-uri. De exemplu, poate fi modificată interfața platformei pe care lucrează Ana Pan. Poate să modifice un buton, să adauge o nouă opțiune, iar atunci trebuie să re-învățăm noi robotul să citească butonul respectiv", spune Cristian Ignat.
"Obiectivul roboților software nu este de a elimina oamenii de la joburile lor, ci de a-i elibera pentru a se ocupa de alte taskuri mult mai constructive. De exemplu o persoană care introduce date de pe facturi 8 ore pe zi, nu se dezvoltă deloc din punct de vedere profesional. Atunci, astfel de roboți preiau acele taskuri și imping oamenii să se dezvolte.
Eu nu cred că o să ia locurile de muncă. Eu cred că tehnologia, în orice domeniu, o să schimbe anumite joburi. Într-adevăr, unele joburi o să dispară, dar o să apară altele. Să ne gândim că așa s-a întâmplat cu orice - înainte oamenii foloseau căruța, după au trecut la mașină, după la camion/TIR și așa mai departe. Putem lua ca exemplu ATM-urile pentru bănci - acum 20 de ani, ca să mergi să scoți bani din contul tău trebuia să mergi la caserie și să stai la coadă. Iar atunci, gândește-te la câți oameni care aveau jobul acela - brusc, n-au mai făcut asta. N-au fost dați afară, au trecut printr-un proces de conversie profesională", a menționat antreprenorul.