Răzvan Tătaru

VIDEO UPDATE SpaceX a lansat Starship a patra oară. Super-racheta s-a întors pe Pământ

Racheta SpaceX Starship pe orbită

Compania spațială SpaceX, deținută de miliardarul Elon Musk, a lansat joi, de la baza din Texas, Starship, cea mai mare rachetă din lume destinată călătoriilor pe Lună. Booster-ul s-a întors cu succes, în Golful Mexic.

UPDATE Super-racheta Starship s-a întors și ea pe Pământ. În timpul căderii, camera de pe rachetă s-a spart, dar aceasta a continuat să trimită imagini în direct și a capturat momentul în care racheta a aterizat în siguranță, în Oceanul Indian.

Știrea inițială:

SpaceX vrea să demonstreze, prin al patrulea test, abilitatea rachetei de revenire înapoi pe Pământ și de reutilizare. În timpul ultimului test, din martie 2024, super-racheta a decolat cu succes, dar contactul cu aceasta a fost pierdut odată ce a ieșit în spațiu, potrivit The Verge.

Decolarea, transmisă în direct AICI, a fost văzută simultan de aproximativ 1,1 milioane utilizatori X/Twitter. Partea inferioară a rachetei, numită „booster”, s-a întors cu succes pe Pământ, în Golful Mexic, după puțin peste 7 minute de la decolare.

Întoarcerea booster-ului Starship înapoi pe Pământ

Întoarcerea booster-ului înapoi pe Pământ. Sursă: X / Captură de ecran: StartupCafe.ro

Producătorul de rachete susține că a actualizat atât componentele fizice, cât și software-ul pentru remedierea problemelor intervenite în celelalte trei decolări.

Vehiculul Starship Super Heavy a fost programat să decoleze de la baza din Texas, SUA, la 15:50, ora României, în „condiții meteorologice favorabile în proporție de 95%”, potrivit postării de pe X/Twitter.

Reamintim că SpaceX a încheiat contracte de peste 4 miliarde dolari pentru dezvoltarea unui sistem de aselenizare cu ajutorul Starship, pentru programul Artemis al agenției spațiale. Prima misiune, Artemis III, este programată în prezent pentru 2025, potrivit TechCrunch.

Parallax

Vizualizari
308
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri