Răzvan Tătaru

Uniunea Europeană înființează Oficiul pentru Inteligență Artificială

Steagul Uniunii Europene în cod binar

Comisia Europeană inaugurează Oficiul pentru Inteligență Artificială (IA), institut pentru cercetarea și implementarea soluțiilor cu IA în Uniune, potrivit unui anunț de pe site-ul oficial.

Oficiul pentru IA urmărește să permită dezvoltarea, implementarea și utilizarea viitoare a IA într-un mod care să stimuleze beneficiile societale și economice, precum și inovarea, atenuând în același timp riscurile.

Acesta va juca un rol esențial în punerea în aplicare a Regulamentului privind inteligența artificială, în special în ceea ce privește modelele AI de uz general.  De asemenea, el va acționa pentru a promova cercetarea și inovarea în domeniul inteligenței artificiale de încredere și pentru a plasa UE pe o poziție de lider în cadrul dezbaterilor internaționale.

„Oficiul pentru inteligența artificială inaugurat astăzi ne va ajuta să asigurăm o punere în aplicare coerentă a Regulamentului privind inteligența artificială. Împreună cu dezvoltatorii și cu o comunitate științifică, acest oficiu va evalua și va testa inteligența artificială de uz general pentru a asigura faptul că aceasta ne servește pe noi, ca oameni, și că sprijină valorile noastre europene”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

Oficiul pentru IA este compus din:

  • Unitatea de Reglementare și Conformitate care coordonează abordarea reglementară pentru a facilita aplicarea uniformă și respectarea Legii privind Inteligența Artificială în Uniune, colaborând îndeaproape cu statele membre. Unitatea va contribui la investigații și posibile încălcări, aplicând sancțiuni;
  • Unitatea pentru Siguranța IA care se concentrează pe identificarea riscurilor sistemice ale modelelor de uz general foarte capabile, posibile măsuri de atenuare, precum și abordări de evaluare și testare;
  • Unitatea pentru Excelență în IA și Robotică care sprijină și finanțează cercetarea și dezvoltarea pentru a stimula un ecosistem de excelență. Coordonează inițiativa GenAI4EU, stimulând dezvoltarea de modele și integrarea lor în aplicații inovatoare;
  • Unitatea IA pentru Bunăstarea Societății care proiectează și implementează implicarea internațională a Biroului AI în domeniul AI pentru binele societății, cum ar fi modelarea vremii, diagnosticarea cancerului și gemeni digitali pentru reconstrucție;
  • Unitatea pentru Inovație și Coordonare Politică în Domeniul IA care supraveghează executarea strategiei UE privind inteligența artificială, monitorizând tendințele și investițiile, stimulând adoptarea AI printr-o rețea de Centre Europene de Inovare Digitală și înființarea de Fabrici IA, și încurajând un ecosistem inovator prin sprijinirea sandbox-urilor de reglementare și a testării în lumea reală.

Oficiul pentru IA va fi condus de Șeful Oficiului, sub îndrumarea unui Consilier Științific Principal pentru a asigura excelența științifică în evaluarea modelelor și a abordărilor inovatoare, precum și a unui Consilier pentru Afaceri Internaționale pentru a urmări angajamentul de a colabora strâns cu partenerii internaționali în domeniul AI de încredere.

Oficiul va avea în componența sa peste 140 de angajați, dintre care specialiști în tehnologie, asistenți administrativi, avocați, specialiști în politici publice și economiști.

Parallax

Vizualizari
527
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri