Răzvan Tătaru
Întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanță (EuroHPC) a selectat șapte propuneri pentru înființarea și exploatarea primelor fabrici de IA din Europa, potrivit unui anunț al Comisiei Europene de marți, 10 decembrie 2024.
Primele fabrici de inteligență artificială vor reprezenta o investiție de 1,5 miliarde EUR, atât din finanțare națională, cât și din partea UE. Acestea vor fi desfășurate în perioada 2025-2026.
Jumătate din sumă va fi finanțată de UE prin intermediul programului „Europa digitală pentru infrastructura IA” și al programului „Horizon Europe pentru serviciile FIA (Fabrici de Inteligență Artificială)”.
Fabricile selectate vor fi găzduite de următoarele centre de cercetare și tehnologie de vârf:
Cele șapte fabrici de IA implică 15 state membre și două state participante la EuroHPC.
Portugalia, România și Turcia s-au alăturat BSC AIF; Austria și Slovenia au aderat la IT4LIA; iar Cehia, Danemarca, Estonia, Norvegia și Polonia s-au alăturat LUMI AIF.
Cinci dintre siturile de găzduire selectate vor implementa supercalculatoare de clasă mondială optimizate pentru IA, și anume în Finlanda, Germania, Italia, Luxemburg și Suedia.
Fabrica de inteligență artificială din Spania va fi rezultatul modernizării sistemului EuroHPC existent, MareNostrum 5. În Grecia, va fi înființată și exploatată o fabrică de AI, asociată cu supercalculatorul DAEDALUS, un supercalculator EuroHPC aflat în prezent în desfășurare în Grecia.
Fabricile de IA din Spania și Finlanda vor dispune, de asemenea, de o platformă experimentală, care va oferi o infrastructură de vârf pentru dezvoltarea și testarea de modele și aplicații inovatoare în domeniul AI și va încuraja colaborarea în întreaga Europă.
Aceste fabrici de inteligență artificială vor dubla capacitatea de calcul a EuroHPC, răspunzând nevoilor specifice și stimulând capacitățile europene în domeniul IA.