Răzvan Tătaru

UE amendează Apple cu 1,8 miliarde EUR pentru politicile App Store cu privire la serviciile de muzică

Aplicații Apple și AirPods

Comisia Europeană a amendat gigantul american Apple cu suma de 1,8 miliarde EUR pentru abuz de poziție în piața de streaming de muzică de pe iPhone și iPad.

Autoritatea europeană a constatat că Apple a aplicat restricții dezvoltatorilor de aplicații, împiedicându-i să informeze utilizatorii iOS cu privire la servicii alternative și mai ieftine de abonament la muzică disponibile în afara aplicației. Acest lucru este ilegal în temeiul normelor anticoncurențiale ale UE.

În urma unei investigații, Comisia a constatat că Apple interzice dezvoltatorilor:

  • să ofere informații despre prețurile abonamentelor de streaming de muzică în afara aplicației;
  • să ofere informații despre diferențele între abonarea prin aplicație și în afara ei;
  • să introducă link-uri către site-urile serviciilor pentru a putea cumpăra abonamentul de acolo.

Decizia de astăzi concluzionează că dispozițiile anti-direcționare ale Apple  constituie condiții comerciale neloiale, încălcând articolul 102(a) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene („TFUE”). Aceste dispoziții anti-direcționare nu sunt nici necesare, nici proporționale pentru protejarea intereselor comerciale ale Apple în ceea ce privește App Store pe dispozitivele mobile inteligente Apple și afectează negativ interesele utilizatorilor iOS, care nu pot lua decizii informate și eficiente cu privire la locul și modul de achiziționare a abonamentelor la servicii de streaming muzical pentru utilizarea pe dispozitivele lor”, arată un comunicat de presă al CE.

Comisia aduce în discuție și  faptul că utilizatorii iOS ar fi fost puși să plătească prețuri mai mari pentru abonamentele de streaming de muzică din cauza comisionului impus de Apple dezvoltatorilor, care s-ar fi transpus în creșterea abonamentelor.

Mai mult, aceste dispoziții au dus la o experiență degradată: utilizatorii iOS fie trebuiau să efectueze o căutare greoaie înainte de a găsi oferte relevante în afara aplicației, fie nu se abonau la niciun serviciu deoarece nu găseau varianta potrivită pe cont propriu, mai susține UE.

Investigația a început în anul 2020, în contextul plângerii depuse de Spotify împotriva Apple în legătură cu „Taxa Apple”, comisionul de 30% pe care dezvoltatorii trebuie să-l plătească către App Store pentru a putea lăsa utilizatorii să se aboneze direct în aplicații, potrivit The Verge.

Parallax

Vizualizari
202
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri