Raluca Abrihan

UE vrea să interzică folosirea tehnologiilor de recunoaştere facială în spaţiile publice

Thumbnail

Comisia Europeană ia în considerarea interzicerea utilizării tehnologiilor de recunoaştere facială în spaţiul public, pentru următorii cinci, ani pentru a putea reglementa toate aspectele ce ţin de folosirea ei astfel încât să nu fie utilizată abuziv.

Ar putea să facă excepţie proiectele de cercetare şi securitate, pentru care tehnologia ar putea fi folosită în continuare, notează bbc.com.

Această tehnologie permite, printre altele, ca toate feţele filmate de camerele montate în zonele publice (CCTV – sisteme TV cu circuit închis, webcam, telefoane mobile, ATMcam) să poată fi verificate în timp real cu bazele de date ale poliţiei pentru a descoperi infractorii aflaţi în urmărire.

Comisia a publicat un document de 18 pagini prin care explică nevoia unui regulament pentru ca această tehnologie să nu fie folosită în mod abuziv.

Noua legislaţie ar urma să impună anumite reguli atât dezvoltatorilor de tehnologie, cât şi celor care folosesc informaţiile obţinute cu ajutorul ei. Mai mult, CE propune crearea unor instituţii abilitate, la nivelul fiecărei ţări membră UE, care să se ocupe cu monitorizarea acestor tehnlogii şi care să se asigure că regulamentul este pus în aplicare.

Folosirea acestei tehnolgii în spaţiile publice ar urma să fie înterzisă pe o perioadă de 3-5 ani, potrivit propunerii Comisiei Europene.

Această propunere vine pe fondul unei dezbateri la nivel global despre recunoașterea facială atât în sectorul public, cât și în cel privat. Sunt voci care susțin că tehnologia actuală este inexactă, intruzivă și încalcă dreptul la confidențialitate al persoanelor.

Autorităţile din România lucrează de mai multă vreme la implementarea acestor tehnologii. Spre exemplu, Poliţia Română a anunţat anul trecut că testează un astfel de sistem, dar care "nu va realiza o monitorizare în timp real (live) a spațiilor private și/sau publice și nu va capta/stoca înregistrări video întrucât nu are capabilități tehnice în acest sens, ci va fi utilizat pentru identificarea persoanelor exclusiv în cadrul investigării punctuale a unei fapte penale", au declarat autorităţile pentru HotNews.ro. Mai mult, Poliția Română a confirmat că este a doua oară când încearcă implementarea unui sistem IT de recunoaștere facială în investigațiile sale, după anularea unei licitații în anul 2016.

Tehnologia de recunoaștere facială, care ridică tot mai mari temeri în UE, este deja implementată în controversatul sistem SII Analytics gestionat de SRI.

Parallax

Vizualizari
2890
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri