Adi Iacob

O treime dintre români ar fi dispuși să plătească o asigure împotriva hackerilor

Thumbnail

Securitatea cibernetică este una dintre principalele îngrijorări ale românilor, aproape jumătate dintre aceștia spunând că este probabil și foarte probabil să fie ținta unui atac cibernetic, cum ar fi furtul de date, infectarea/blocarea computerului în scopul cererii unei recompense, atacarea dispozitivelor electronice smart din locuință sau accesarea camerelor de supraveghere, arată un studiu realizat de IRES pentru UNSAR în luna septembrie. Aproximativ 33% dintre români sunt dispuși să încheie o asigurare pentru a se proteja de consecințele financiare ale atacurilor cibernetice.

”La nivel global sunt în creștere rapidă atacurile cibernetice precum phishing-ul, furtul de date sau malware, care afectează atât companiile, cât și persoanele fizice. Piața de asigurări pentru astfel de riscuri este în curs de dezvoltare, deoarece siguranța cibernetică devine tot mai importantă, iar eventualele atacuri cibernetice pot duce la pierderi financiare semnificative”, a declarat Adrian MARIN, Președintele UNSAR, citat de Mediafax.

Și la nivel global riscurile cibernetice reprezintă una dintre cele mai mari îngrijorări, potrivit ”Global Risks Report 2019”, realizat de World Economic Forum. Aproximativ două treimi dintre participanții la studiu au menționat că se așteaptă ca impactul riscurilor asociate cu fake news și cu furtul de identitate să crească în 2019.

În România, atacurile cibernetice provin din aproape toate statele lumii, potrivit datelor publicate de CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică). În 2017, CERT-RO a înregistrat 138 milioane de alerte de atacuri cibernetice la nivelul României, în creștere cu 25% față de anul anterior și dublu față de 2015, potrivit celor mai recente date disponibile.

Potrivit Insurance Europe, Federația europeană a asociațiilor asigurătorilor, din care UNSAR face parte, piața asigurărilor pentru riscuri cibernetice este în creștere, însă dezvoltarea acesteia este dificilă din cauza lipsei unor statistici consistente despre atacurile cibernetice și consecințele acestora, a pierderilor greu de cuantificat (de exemplu, în cazul furtului de date de la o companie, este afectată reputația acesteia, o pierdere dificil de evaluat din punct de vedere financiar), a dificultăților de estimare a pierderilor viitoare și a riscurilor mari generate de utilizarea cu preponderență a anumitor sisteme de operare (în cazul unui atac cibernetic asupra unui astfel de sistem, pierderile ar afecta foarte mulți utilizatori).

Pentru a atrage atenția asupra riscurilor cibernetice, recent a fost derulată la nivel european, de către ENISA – Agenția UE pentru Securitate Cibernetică, o campanie de conștientizare, Luna Europeană a Securității Cibernetice. În România, campania a fost coordonată de CERT-RO.

Parallax

Vizualizari
326
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri