Denisa Crăciun

TOP rețele sociale preferate de Generația Z. Facebook, „detronat” de YouTube și TikTok (raport american)

Thumbnail

Tinerii renunță ușor, ușor la rețeaua socială Facebook și utilizează mai mult Instagram și Snapchat, potrivit unui studiu Pew Research Center realizat în SUA, axat pe adolescenții cu vârsta între 13 și 17 ani, tehnologie și rețele sociale.

Raportul scoate în evidență că la nivel general tinerii din Generația Z încep să utilizeze internetul din ce în ce mai mult.

Totuși, doar 32% dintre cei cu vârste între 13 – 17 ani mai folosesc Facebook în prezent. Într-un sondaj realizat în perioada 2014 – 2015, procentul era de 71%, astfel că adolescenții americani foloseau mai mult Facebook și mai puțin platforme ca Instagram și Snapchat.

Studiul, realizat în perioada aprilie – mai 2022, mai arată că YouTube este platforma preferată de 95% dintre respondenți, urmată de TikTok (67%), în timp ce WhatsApp (17%), Reddit (14%) și Tumblr (5%) se situează pe ultimele locuri în topul aplicațiilor preferate de reprezentanții Generației Z.

Thumbnail
Raport american: Utilizarea rețelelor sociale. Comparație 2014/2015 cu 2022

 

TikTok, aplicația lansată de ByteDance, a devenit disponibilă la nivel global în 2018, și treptat a crescut la capitolul popularitate: dintre respondenții care susțin că preferă această rețea socială (67%), 16% spun că o folosesc constant.

Spre comparație, doar 2% dintre respondenții care spun că utilizează Facebook, o fac în mod constant.

Thumbnail
Utilizarea rețelelor sociale în 2022. Procentul celor din Generația Z care utilizează constant rețelele sociale

Conform raportului, există diferențe demografice notabile în alegerile pe care le fac tinerii la capitolul social media.

Spre exemplu, băieții spun că folosesc mai mult YouTube, Twitch și Reddit decât fetele. Pe de altă parte, adolescentele sunt mai predispuse să susțină că utilizează TikTok, Instagram și Snapchat față de băieți.

În plus, o pondere mai mare de adolescenți de culoare și hispanici utilizează TikTok, Instagram, Twitter și WhatsApp spre deosebire de adolescenții albi.

Renunțarea la rețelele sociale

  • 54% dintre adolescenți spun că ar fi cel puțin greu să renunțe la rețelele sociale;
  • 46% spun că ar fi cel puțin ușor;
  • Adolescentele sunt mai predispuse decât băieții să exprime că ar fi dificil să renunțe la rețelele sociale (58% față de 49%);
  • Un sfert dintre băieții adolescenți respondenți spun că le-ar fi foarte ușor să renunțe la rețelele sociale. La fel și 15% dintre adolescente;
  • Aproape șase din zece adolescenți cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani (58%) spun că renunțarea la rețelele sociale ar fi oarecum dificilă;
  • O pondere mai mică de tineri cu vârsta între 13 și 14 ani (48%) consideră că acest lucru ar fi dificil.

Thumbnail
Renunțarea la rețelele sociale

Sursă foto: Pew Research Center

Pew a chestionat în perioada 14 aprilie – 4 mai 2022 1.315 adolescenți din SUA care folosesc rețele sociale.

Apasă pe imagine pentru raportul complet: 

Parallax

Vizualizari
1264
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri