Denisa Crăciun

UPDATE Starlink, serviciul lui Elon Musk de internet prin satelit, disponibil pentru comenzi în România. Cât costă?

Thumbnail

Serviciul de internet prin satelit Starlink, dezvoltat de miliardarul Elon Musk, a devenit de joi, 7 aprilie 2022, disponibil pentru comenzi și în România.

UPDATE: Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Eduard Lucian Lovin, a confirmat pe pagina sa de Twitter că serviciile Starlink sunt acum disponibile în România.

„Serviciile comerciale Starlink sunt acum live și disponibile în România începând de ieri, 7 aprilie. Utilizatorii din România se pot aștepta la viteze de date între 100 Mb/s și 200 Mb/s cu latență de 20ms în majoritatea locațiilor”, a spus acesta în postarea sa. 

Știrea inițială:

Am aflat această informație de la mai mulți internauți care spun pe rețelele sociale că deja au comandat Starlink. În ansamblu, cei mai mulți dintre ei susțin că este ideal pentru zone izolate, cabane, stații meteo sau domenii schiabile, școli izolate și în general este util clienților care locuiesc departe de oraș și unde internetul prin cablu nu funcționează atât de bine.

Poate că și aceasta este explicația pentru care unii români optează pentru un astfel de serviciu și nu pentru cele clasice, disponibile deja la noi, care au costuri și mai mici.

Și pentru că tot a venit vorba despre preț, haideți să vedem cât costă un astfel de serviciu.

Pe pagina Starlink, deja clienții din România pot plasa comenzi, iar pentru asta e nevoie să-și introducă adresa. Partea de hardware costă 3.200 de lei, în timp ce costul serviciului este de 529 de lei pe lună. În plus, și livrarea mai costă încă 410 de lei.

Thumbnail

Prețurile sunt destul de mari, ținând cont că există în România oferte de abonament de internet fix care încep de la 30 de lei.

Totuși, Starlink are o acoperire extinsă pe tot teritoriul României, conform paginii de pe care puteți comanda serviciul. Starlink spune că are o viteză de download între 100 Mb/s și 200 Mb/s și o latență redusă.

Serviciul susține că este potrivit pentru apeluri video, jocuri online, streaming și alte activități cu o rată ridicată de utilizare a datelor și care în trecut nu puteau fi realizate cu internetul prin satelit.

Sunt și români încântați de serviciul lui Musk, dar care nu l-au achiziționat încă, însă oferă explicații interesante pentru cei care ar vrea să cumpere Starlink.

„Este o tehnologie care până de curând era de domeniul SF, este cam scumpă pentru o simplă curiozitate. Totuși, într-o zonă în care nu ar exista infrastructura clasică (GSM/adică G-urile, și cea pe cablu), este o soluție ieftină. Mai ales că merge cam pe oriunde, să zicem în mijlocul mării, oceanului, deșertului. Mai are un avantaj, care din fericire încă nu contează la noi, acesta este că nu poate fi cenzurat. Dacă am fi în Rusia, în Coreea de Nord sau în alte zone unde Internetul nu este chiar liber, clar ar fi o soluție unde prețul nu cred că ar mai conta. Un alt avantaj, este că nu depinde de infrastructura terestră. Spre exempu, în cazul războiului din Ucraina, unde rețelele de telecomunicații sigur au fost afectate, Starlink-ul sunt convins că merge fără probleme”, spune Dan Nicolae.

El a mai spus că „totuși, în zonele locuite, fără conflicte, cum e războiul și fără cenzură, viitorul eu îl văd pentru comunicațiile mobile, infrastructură de tip 5G, iar pentru comunicațiile fixe va rămâne fibra optică”.

Și Iosif Viorel Mila, care a comandat deja Starlink, a răspuns la câteva întrebări adresate de StartupCafe.ro și spune că motivul achiziției „a fost cel de a avea o conexiune de backup la internet în diverse situații”.

„Eu lucrez de acasă de peste 3 ani și este foarte important să am o conexiune stabilă la internet. Apoi Starlink oferă și acoperire în zonele unde operatorii de fix/mobil încă nu au ajuns. Starlink îți oferă flexibilitate din punctul acesta de vedere”, susține Iosif Viorel Mila.

Despre prețul lunar al unui astfel de serviciu, el spune:

„Costul este într-adevăr destul de mare, în special abonamentul lunar de aproximativ 520 lei / lună. Avantajul este că abonamentul nu se încheie pe o perioadă determinată și poate fi reactivat doar atunci când este nevoie. Sunt convins că pe măsură ce va crește adopția, prețurile vor scădea, la fel cum a fost cu telefonia mobilă la început sau cu internetul prin dial-up. Momentan Starlink se adresează în special celor care nu au altă posibilitate de conectare la internet, comunităților izolate. Gândiți-vă că în România avem școli sau cabinete medicale care nu sunt conectate la internet”. 

La începutul lui martie, președintele Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, Sabin Sărmaș, anunța că Starlink a fost autorizat și în România.

De cealaltă parte, Musk a ajutat Ucraina să-și asigure conexiunea la internet cu ajutorul Starlink la sfârșitul lunii februarie.

Starlink este o constelație de sateliți construită de SpaceX, compania lui Elon Musk fondată în 2020, care oferă acces la internet. 

Parallax

Vizualizari
14648
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri