Raluca Abrihan

Școlile românești se confruntă tot mai des cu probleme de securitate cibernetică. Principalele cauze

Thumbnail

Pierderile unei singure instituții de învățământ pot ajunge la sute de mii de euro, iar refacerea unei rețele și recuperarea datelor poate dura chiar și jumătate de an. Accesul la rețelele WiFi din cadrul școlii și introducerea de către elevi a echipamentelor proprii cu acces la Internet (smartphone, tablete) devin provocări tot mai mari pentru mai toate școlile din România, arată studiul unei companii de securitate.

În ultimul an, mai mult de 80% dintre școlile care au abordat echipa SonicWall din România s-au plâns de probleme majore întâmpinate în accesarea Internetului și securizarea rețelelor WiFi în anul școlar precedent.

“Din ce am identificat noi, principala problemă a fost accesarea de site-uri nesigure, cu malware, care a condus la infectarea întregii rețele școlare și, automat, întreruperi în funcționare, dar și accesarea de către elevi a unor site-uri cu conținut nepotrivit cu activitatea școlară ceea ce a dus la îngreunarea traficului de Internet și la blocarea temporară a accesului”, declară Cosmin Vîlcu, Regional Senior Sales Manager pentru Europa Centrală și de Est și fostele țări sovietice, la SonicWall.

În condițiile bugetelor reduse de care dispun școlile, liceele și universitățile românești, provocarea de a construi o rețea WiFi sigură și eficientă, la care să aibă acces toate echipamentele folosite de elevi și studenți în cursul procesului educațional este tot mai mare.

Folosirea unor echipamente profesioniste de acces mobil securizat în școli, licee și universități ar aduce instituțiilor de învățământ o economie de peste 100.000 de euro la buget pe parcursul a 5 ani, în timp ce investiția inițială ar fi de până în 10.000 de euro.

În același timp, pierderile totale pe care le pot suferi școlile, liceele sau universitățile, în cazul unor atacuri informatice, pot ajunge la sute de mii de euro, iar refacerea rețelelor și recuperarea datelor sunt operațiuni care pot dura chiar și jumătate de an.

“Cât timp elevul este în școală, responsabilitatea este a noastră să îi asigurăm acces la educație cât mai variată, dar și siguranța mediului în care învață. Siguranța nu doar fizică, ci și digitală. Totodată credem că tehnologia trebuie utilizată în timpul cursurilor doar ca instrument pentru completarea informațiilor primite din manuale sau de la profesori. De aceea cea mai mare provocare atunci când ai o rețea WiFi în școală este să securizezi accesul elevilor și să permiți accesul doar la site-urile și aplicațiile utile, în așa fel încât activitatea educațională să se desfășoare fără întreruperi”, explică Aurelian Mihăilescu, director IT în cadrul Genesis College din București.

Școlile trebuie să își planifice cu maximă atenție ce tip de rețele WiFi construiesc, ce capacitate au, cum distribuie amplificatoarele de semnal pe etaje, corpuri de clădiri, laboratoare sau clase, astfel încât elevii să aibă acces în mod egal la Internet și să se poată conecta simultan minimum 30 pe fiecare punct de rețea.

Totodată, asigurarea unui sistem firewall performant este obligatorie pentru a păstra în siguranță atât rețeaua instituției de învățământ, cât și dispozitivele de acces ale elevilor.

“Dacă un singur elev intră pe un site cu malware și se infectează, lipsa unui firewall eficient va face posibilă infectarea și a altor dispozitive conectate, fie că sunt calculatoarele din laboratorul de informatică, tabletele de la clasă sau celelalte telefoane conectate la rețea”, explică Cosmin Vîlcu.

Parallax

Vizualizari
486
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri