Roboți pizzeri: Un start-up a obținut 10 milioane de euro pentru a construi roboți care fac pizza

Un start-up francez a obținut investiții în valoare de 10 milioane de euro pentru a construi roboți care fac pizza și pentru a deschide primul restaurantul 100% autonom, dotat cu roboți pizzeri.

 
 

Runda a fost condusă de fondul de investiții din Singapore - Qualgro, aceasta fiind prima sa investiție în Europa - împreună cu fondul francez Eutopia și investitorii care au finanțat și în trecut startup-ul cu sediul în Paris - Partech și Daphni, scrie EU-startups.com.

Cu noua finanțare, startup-ul Pazzi va accelera dezvoltarea tehnologică prin consolidarea echipelor sale de cercetare și dezvoltare și a parteneriatelor industriale pentru producția următorului lot de roboți. De asemenea, afacerea va deschide primul său restaurant în regiunea Paris, în luna septembrie, în centrul comercial Val d'Europe (unul dintre principalele centrele comerciale din Franța).

 
 

Pazzi a fost fondat de doi tineri inventatori francezi - Sébastien Roverso și Cyrill Hamon - ingineri pasionați de robotică și electronică încă din copilărie. Echipa de 15 persoane a startup-ului a lucrat cu bucătarul-șef Thierry Graffagnino, pizzer campion mondial, care a creat rețetele pentru pizza produsă de roboții Pazzi, iar inginerii au învățat roboții să replice mișcările pizzerului.
 

Pazzi colaborează cu o fabrică de roboţi colaborativi (coboţii) din Danemarca pentru producția utilajelor. Coboții sunt construiți asemeni braţelor umane (umăr, cot, încheieturi). Compania produce mai multe modele, de dimensiuni diferite. De asemenea, are o platformă (UR+) ce permite configurarea completă a roboților colaborativi și implementarea a sarcinilor de lucru, pentru IMM-uri şi startup-uri. 

 
 


“Coboții pot fi reprogramați simplu și rapid să treacă de la o operațiune la alta în cadrul unui proces de producție, reducând astfel semnificativ timpul de întrerupere a producției și îmbunătățind în ansamblu rata profitabilității. Fiind concepuți pentru a îndeplini sarcini monotone, repetitive și obositoare, coboții îmbunătățesc mediul de lucru pentru angajați, reducând expunerea acestora la afecțiuni musculoscheletale și la potențialele pericole legate de locul de muncă. La rândul său, aceasta echivalează cu mai puține zile de muncă pierdute pentru companie și o reducere a timpilor morți de până la 85%”, explică reprezentanţii Universal Robots.

StartupCafe a vizitat fabrica de coboți din Danemarca pentru a vedea cum sunt făcuţi roboţii colaborativi, chiar cu ajutorul altor roboţi. Vezi cât costă şi în cât timp poate fi amortizată investiţia (AICI — VIDEO Roboţii care fac roboţi: De ce au nevoie afacerile mici de această tehnologie şi cum se schimbă joburile în viitor).