Adi Iacob

Problemele de la Facebook arată modul în care algoritmul companiei "vede" viețile utilizatorilor

Thumbnail

Dacă ai văzut Matrix, îți amintești partea în care Neo atinge statutul de Mesia digital și dintr-o dată vede "realitatea" așa cum este ea cu adevărat: linii de cod (verzi). Din cauza unei întreruperi care a afectat Facebook, utilizatorii rețelei sociale au primit o vizibilitate similară în spatele cortinei digitale, multe imagini de pe rețeaua de socializare fiind  înlocuite cu etichetele pe care le-au atribuit sistemele dotate cu inteligență artificială ale companiei.

Dacă ai navigat pe Facebook ieri (unii utilizatori au întâmpinat probleme și astăzi), probabil ai observat că fotografiile cu prietenii/mâncarea prietenilor/pisicile și câinii prietenilor au fost înlocuite cu text care indică lucruri precum "imaginea poate conține: persoane zâmbitoare, oameni care dansează" sau doar "imaginea poate conține: pisică".

Pe scurt: așa arată viața ta pentru algoritmul Facebook.

Aceleași etichete apar și pe Instagram și, pe lângă descrierea generală a scenei și a obiectelor, algoritmul sugerează și cine este în imagine, bazându-se pe algoritmul de recunoaștere facială a Facebook (compania a făcut acest lucru pentru fotografiile fără taguri încă din 2017).

Facebook folosește inteligența artificială pentru a "citi" imagini în acest mod din aprilie 2016. Potrivit The Verge, aceste etichete sunt folosite pentru a descrie fotografiile și videoclipurile pentru utilizatorii cu deficiențe de vedere.

Ceea ce nu este clar este dacă Facebook folosește aceste etichete pentru a targeta mai bine reclamele. Există cantitate uriașă de date despre viața utilizatorilor pe care compania le-ar putea utiliza pentru a ști dacă ai un animal de companie/ce hobby-uri ai/unde îți place să mergi în vacanță/ce obiecte colecționezi/etc.

În 2017, un programator a fost motivat de aceste întrebări pentru a dezvolta o extensie pentru browserul Google Chrome care dezvăluie aceste etichete. 

Thumbnail
Thumbnail

"Cred că o mulțime de utilizatori de internet nu își dau seama de cantitatea de informații care este acum extrasă în mod obișnuit din fotografii", spunea programatorul atunci.

Cu toate acestea, indiferent de modul în care aceste informații sunt utilizate, este fascinant să privești în spatele scenei la una dintre cele mai mari operațiuni de colectare a datelor din lume. De asemenea, aceste etichete arată în ce măsură lumea vizuală a devenit ușor de "citit" de computere.
 

Parallax

Vizualizari
9677
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri