Adi Iacob

O oră fără internet ar face pagube de 7,8 milioane dolari în România ― Studiu

Thumbnail

O oră de întrerupere a internetului ar cauza în România pagube de 7,8 milioane dolari (33,7 milioane lei) iar pentru o zi valoarea urcă la 187,9 milioane dolari (811 milioane lei), arată datele netblocks.org și ale Internet Society.

În România, o oră de cădere a unui singur serviciu social media ― fie Facebook sau Twitter sau WhatsApp, YouTube sau Instagram ― înseamnă pierderi de 141.251 de dolari, scrie Mediafax.

Pentru comparație, căderea unui serviciu social media în Bulgaria produce pagube de 37.901 dolari, în Polonia de 349.793 de dolari iar în Statele Unite de 12,9 milioane dolari. O oră de cădere totală a internetului înseamnă pagube de 303 milioane dolari în SUA, de 2 milioane de dolari în Bulgaria și de 23 de milioane de dolari în Polonia.

În întreaga lume impactul căderii internetului pentru o oră ar fi de 2,142 miliarde dolari, iar pentru o zi de 51,4 miliarde dolari. Căderea unui serviciu social media timp de o oră produce pagube de 53,8 milioane de dolari.

Un raport care examinează întreruperile parțiale și totale în 122 de țări, a fost publicat de firma de cercetare internet Top10VPN.

"În termeni economici, întreruperile nu afectează doar economia formală, ci și cea informală, în special în țările mai puțin dezvoltate. De asemenea, pot exista daune de durată, odată cu pierderea încrederii investitorilor și a afectării dezvoltării, ceea ce face ca estimările noastre să fie conservatoare (...) În ceea ce privește drepturile omului, aceste opriri au un impact clar asupra libertății de exprimare a cetățenilor și a dreptului la informare și pot duce chiar la o creștere a violenței", spun cercetătorii Samuel Woodhams și Simon Migliano. 

Studiul pune accent pe întreruprile cauzate de acțiunile deliberate ale guvernelor, acțiuni menite să limiteze liberatea de exprimare sau de comunicare.

Întreruperile de pe Internet erau rare ― rezultatul unor accidente care afectau cablurilor submarine de comunicații mai des decât activitatea intenționată a guvernului ― dar cele din urmă au devenit din ce în ce mai frecvente. În ultimii cinci ani, numărul de opriri de internet din întreaga lume a crescut exponențial, mai ales cele impuse de guverne pentru a controla tulburările și protestele. Potrivit Freedom House, începând cu anul trecut aproape jumătate din populația lumii locuiește într-o țară „în care autoritățile au deconectat internetul sau rețelele mobile, adesea din motive politice”.

Parallax

Vizualizari
1145
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri