Redacția StartupCafe.ro
OpenAI colaborează cu Broadcom şi TSMC pentru a dezvolta primul său cip intern dedicat suportului sistemelor sale de inteligenţă artificială, care ar urma să fie fabricat în 2026, conform unor surse Reuters, citate de News.ro.
Totodată, startup-ul din spatele ChatGPT va integra cipuri AMD alături de cele Nvidia pentru a răspunde cerinţelor de infrastructură în continuă creştere.
OpenAI a analizat mai multe opţiuni pentru a-şi diversifica aprovizionarea cu cipuri şi a reduce costurile, incluzând iniţial şi o opţiune ambiţioasă de construire a unei reţele de fabrici pentru producţia de cipuri. Cu toate acestea, planurile pentru „foundries” au fost abandonate temporar din cauza costurilor ridicate şi a timpului necesar.
Strategia arată cum compania îşi asigură aprovizionarea cu cipuri prin colaborări industriale şi un mix de soluţii interne şi externe.
Ca unul dintre cei mai mari cumpărători de GPU-uri Nvidia, OpenAI utilizează cipuri IA atât pentru antrenarea modelelor, cât şi pentru funcţionarea sistemelor sale. Cererea pentru cipuri de interferență este aşteptată să o depăşească pe cea pentru cipurile de antrenare, odată cu implementarea tot mai largă a aplicaţiilor cu inteligență artificială.
Broadcom ajută firma AI în procesul de design al primului cip, concentrându-se pe inferenţă. Se estimează că acest cip personalizat va fi fabricat în 2026 de TSMC.
OpenAI şi-a format deja o echipă de 20 de ingineri, inclusiv experţi care au lucrat anterior la Google. În plus, OpenAI plănuieşte să utilizeze cipurile AMD MI300X prin Microsoft Azure, ca parte a unui efort de diversificare faţă de cipurile Nvidia, ce domină piaţa.
Cu un impact major asupra costurilor sale operaţionale, cum ar fi hardware-ul şi electricitatea, compania de inteligență artificialp se aşteaptă să înregistreze o pierdere de 5 miliarde dolari în acest an. Aceasta rămâne totuşi prudentă în relaţia cu Nvidia, pentru a-şi menţine accesul la noile generaţii de cipuri, cum ar fi cele Blackwell.