Răzvan Tătaru

Microsoft lansează Copilot+ PC, un tip nou de laptopuri de ultimă generație, și noile dispozitive Surface

Copilot+ PC

Gigantul tech american a prezentat o nouă viziune pentru laptopuri de ultimă generație, cu Inteligență Artificială integrată și care pot procesa informații mai rapid, experiență disponibilă pe noile laptopuri Surface Pro și Surface Laptop, potrivit TechCrunch.

Microsoft definește Copilot+ PC prin „procesoare puternice și noi care pot duce peste 40 de mii de miliarde de operațiuni pe secundă, o durată de viață a bateriei de o zi întreagă și acces la cele mai avansate modele de inteligență artificială”, potrivit unei postări de pe blogul oficial.

Laptopurile care se încadrează în Copilot+ PC vin cu unități de procesare neurală (NPUs) dedicate, minim 16 GB RAM și stocare de tip SSD. Primele dispozitive vor avea procesoarele Qualcomm Snapdragon X Elite și Plus, iar Intel și AMD lucrează cu producători ca Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo și Samsung pentru introducerea experienței Copilot+ PC.

Primele funcții cu inteligență artificială care vin pe laptopurile noi sunt „Recall”, „Live Captions”, „Super Resolution” și „Cocreator”.

  • „Recall” poate reține informații despre activitatea utilizatorilor de pe calculatoare, ca mai apoi să fie găsite ușor la cerere. Totodată, funcția permite vizualizarea unui „timeline” cu activitatea în aplicații. Această funcție se realizează în totalitate pe dispozitiv;
  • Funcția de „Live Captions” poate oferi traduceri instante pe ecran ale conținutului audio-video de pe dispozitiv;
  • „Super Resolution” poate mări calitatea pozelor mai vechi sau care nu sunt clare;
  • „Cocreator” permite utilizatorilor să deseneze, să descrie sau să pună o imagine ca referință pentru generarea alteia cu AI;

Noile dispozitive Microsoft Surface

În cadrul unui eveniment de lansare, compania a prezentat și primele două dispozitive marcă proprie Copilot+ PC, respectiv noile Surface Pro și Surface Laptop.

Surface Laptop este disponibil în variante de 13,8 și 15 inch, iar gigantul american susține că laptopurile rezistă până la 22 ore și sunt cu 86% mai rapide decât cele din generația a 5-a, lansate în anul 2022.

Surface Pro 2024 este cu 90% mai rapid decât generația a 9-a, lansată tot în anul 2022, și are un ecran nou OLED cu suport HDR, Wi-Fi 7 și o cameră frontală îmbunătățită.

Ambele dispozitive au touchpad și, respectiv, tastatură cu feedback haptic.

Primele dispozitive Copilot+ PC încep de la 999 dolari, iar unele modele deja încep să fie disponibile în sistem de precomandă. Rămâne de văzut când vor ajunge laptopurile Copilot+ PC și în România.

Parallax

Vizualizari
327
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri