Claudiu Zamfir

Mască transparentă și biodegradabilă, realizată de un startup finanțat cu aproape 1 milion Euro

Thumbnail

O mască de protecție transparentă și biodegradabilă, inventată de un grup de cercetători elvețieni, își propune să rezolve problemele de comunicare și de poluare care ies la iveală și acum, la folosirea actualelor măști chirurgicale convenționale pentru prevenirea răspândirii coronavirusului COVID-19.

HelloMasks se numesc noile măști inventate de cercetătorii de la Școala politehnică din Lausanne (EPFL) și Laboratoarele federale elvețiene de știință și tehnologie a materialelor (Empa). Cercetătorii și-au făcut recent un startup, denumit HMCARE, care a finalizat acum o rundă de strângere de fonduri de 1 milion de franci (circa 930.000 de euro) pentru a dezvolta și a scoate pe piață produsul rezultat din cercetare.

De când cu măsurile de preveniree a răspândirii virusului SarsCov2, actualele măști disponibile pe piață, fie că sunt albe sau albastre, ridică „obstacole majore în comunicare” pentru „unele segmente ale populației, cum sunt copiii, bătrânii și persoanele cu deficiențe de auz”, scrie EPFL pe site-ul său oficial.

De asemenea, măștile (de unică folosință) sunt adesea aruncate pe străzi și generează  poluare.

Noile HelloMasks își propun acum să rezolve aceste două mari probleme.

Cercetătorii EPFL și Empa au lucrat 2 ani pentru a găsi combinația optimă de transparență, rezistență și porozitate pentru a obține materialul pentru noile măști de protecție.

În cele din urmă, au ajuns la o membrană realizată dintr-un polimer dezvoltat special pentru această aplicabilitate. Fibrele din polimer au între ele doar 100 de nanometri (0,0001 mm), aceeași spațiere ca la măștile conveionale - suficient de mică pentru a filtra virusurile și bacteriile, dar totuși suficient de mare să lase aerul să pătrundă printre ele.

De asemenea, cercetătorii au căutat să realizeze de la bun început un material bidegradabil sau reciclabil. Atfel, noile măști sunt realizate 99% din biomasă, iar echipa de cercetători lucrează să ajungă la o proporție de 100%.

În urma finanțării de 1 milion de franci atrase acum, startup-ul HMCARE susține că e gata să înceapă procesul industrial, pentru ca noile măști să fie lansate pe piață la începutul anului 2021.

Parallax

Vizualizari
7884
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri