Raluca Abrihan
A fost lansat un laborator de inteligență artificială în cadrul Academiei de Studii Economice din București (ASE), pentru ca studenții, profesorii și cercetătorii din universitate să aibă acces la resurse computaționale și putere de calcul nelimitate.
Laboratorul a fost lansat cu sprijinul Microsoft.
“Mediul privat trebuie să facă o prioritate din dezvoltarea talentului și din strategia privind forța de muncă viitoare. Potrivit unui studiu IDC realizat în 2019, reprezentativ pentru Europa Centrală și de Est, 61,5% dintre companii consideră angajarea absolvenților IT drept cel mai eficient mod de a atrage know-how-ul digital necesar într-o organizație. Mai mult, accesul la date și capabilitatea de a înțelege, procesa și acționa pe baza acestora determină succesul unui business. De aceea, o investiție constantă în formarea de abilități digitale în rândul studenților, profesorilor și cercetătorilor va rămâne esențială pentru dezvoltarea competitivă a societății românești.”, a declarat Violeta Luca, General Manager Microsoft România.
Utilizatorii laboratorului au acces la infrastructuri virtuale scalabile în funcție de proiectul la care lucrează, de la un procesor la putere de calcul de ordinul zecilor de mii de procesoare.
Ei pot crea și testa algoritmi de inteligență artificială, machine learning, pot simula orice mediu de test de pe aproape orice platformă sau sistem de operare, pot stoca și gestiona volume practic nelimitate de date și nu în ultimul rând, pot dezvolta ei însăși noi aplicații și platforme.
11 experți în cloud din partea Microsoft România vor susține cursuri prin care studenții își pot dezvolta atât aptitudinile tehnice, cât și cele de inovație in business. Tema principală a primului curs susținut în laboratorul de cloud, începând cu luna martie, se va concentra pe ultimele inovații în tehnologia informației prin intermediul Azure, platforma de cloud computing a Microsoft. Vor urma apoi cursuri în care accentul este pus pe inteligența artificială, astfel că studenții de la ASE vor putea veni cu idei și proiecte noi.
Proiectul „Cloud-Enabled Laboratory” dezvoltat de Microsoft s-a lansat anul trecut prin deschiderea primului laboratul de tehnologii în cloud din România la Universitatea de Vest din Timișoara. Anul acesta, inițiativa a fost dusă mai departe prin deschiderea celui de-al doilea laborator în cloud, la ASE, caracterizat de o infrastructură hardware minimală formată din puncte de acces către resurse cloud și inteligență artificială. Acesta poate fi folosit cu succes atât pentru desfășurarea procesului de predare clasic, pentru implementarea de proiecte de cercetare cât și pentru start-up-uri de tehnologie care vor să prototipeze și să dezvolte platforme noi, având acces la tehnologii moderne.