Adi Iacob

7 kg de minereu de aur pentru un singur smartphone: Câte substanțe sunt necesare pentru a produce un telefon

Thumbnail

În fiecare an sunt produse 1,4 miliarde de telefoane în întreaga lume. Pentru a încuraja reciclarea, o echipă de cercetători a transformat un smartphone în praf (cu ajutorul unui blender) și a făcut o analiză chimică asupra elementelor pe care le conținea. Printre alte substanțe, dispozitivul conținea și 36 mg de aur, ceea ce înseamnă că pentru a crea un singur telefon sunt necesare între 7 și 10 kg de minereu de aur de înaltă calitate.

"Noi ne bazăm din ce în ce mai mult pe telefoanele mobile, dar câți dintre noi știu de fapt ce este în spatele ecranului?", a spus Dr Arjan Dijkstra, cercetător la Univesitatea din Plymouth din Marea Britanie, citată de Bloomberg.

Rezultatele au aratat că dispozitivul conținea 33 grame de fier, 13 grame de siliciu și 7 grame de crom, precum si cantități mai mici de alte substanțe. 

"Există, de asemenea, elemente rare, cum ar fi neodim, praseodim, gadoliniu și disprosium, fără a menționa cantitățile de aur, argint și alte elemente de mare valoare. (...) Toate acestea trebuie să fie exploatate prin extragerea minereurilor de mare valoare, ceea ce pune o presiune semnificativă asupra planetei", a explicat cercetătorul.

Rezultatele analizei

După ce au transformat telefonul în praf, cercetătorii l-au amestecat cu peroxid de sodiu - un oxidant puternic - la aproape 500 de grade celsius. Apoi au efectuat o analiză detaliată a soluției pentru a determina conținutul chimic.

Pe lângă elementele menționate mai sus, cercetătorii spun că telefonul include și o serie de "elemente critice", inclusiv 900 mg de wolfram (tungsten) și 70 mg de cobalt și molibden, precum și 160 mg de neodim și 30 mg de praseodim.

De asemenea, fiecare telefon conține aproximativ 90 mg de argint și 36 mg de aur.

Oamenii de știință susțin că pentru a crea un telefon, sunt necesare 10-15 kg de minereu, inclusiv 7-10 kg de minereu de aur de înaltă calitate, 1 kg de minereu de cupru, 750 g minereu de wolfram și 200 g de minereu de nichel.

"Suntem într-un climat în care oamenii devin din ce în ce mai responsabili din punct de vedere social și sunt interesați de ce conține ceea ce cumpără. (...) Câteva dintre marile companii producătoare de smartphone-uri s-au angajat să-și îmbunătățească ratele de reciclare. (...) Este un semn pozitiv că societatea în care am trăit de zeci de ani se schimbă și sperăm că acest proiect va încuraja mai mulți oameni să-și pună întrebări despre propriul comportament", a explicat Dr. Colin Wilkins, lector în geologie economică.

Parallax

Vizualizari
2251
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri