Raluca Abrihan

IBM, Amazon şi Microsoft - giganţii IT care blochează accesul autorităţilor la tehnologia recunoaşterii faciale

Thumbnail

La începutul săptămânii IBM anunţa decizia radicală de a opri dezvoltarea sau cerceta tehnologiilor bazate pe recunoaştere facială. A urmat retailerul online Amazon, care spune că va bloca accesul poliţiei la softul său de recunoaştere facilă, iar Microsoft a anunţat că nu va vinde astfel de tehnologii poliţiei americane până când nu va exista o legislaţie bine pusă la punct privind drepturile cetăţenilor în acest sens.

Decizia celor de la IBM în legătură cu tehnologia recunoaşterii faciale pare să fie cea mai drastică, având în vedere că gigantul IT a anunţat că opreşte dezoltarea a astfel de softuri.

"Compania IBM se opune puternic utilizării propriei tehnologii de recunoaştere facială pentru supravegherea în masă a populaţiei şi profilarea indivizilor pe criterii rasiale deoarece încalcă drepturile fundamentale ale omului şi libertatea personală. Tehnologia brevetată de IBM a intrat în ultimii ani în dotarea forţelor de ordine. În încercarea de a produce o reformă a justiţiei din Statele Unite, IBM nu va mai produce, cerceta şi oferi propriul sistem de recunoaştere facială", scria persa internaţională citată de Mediafax.

Amazon a anunţat că blochează accesul autorităţilor la software-ului său de recunoaştere facilă, iar acest lucru ar trebui să îi încurajeze pe politicienii americani să adopte o nouă legislație care să reglementeze modul în care este folosită tehnologia.

"Am susținut că guvernele ar trebui să pună în aplicare reglementări mai puternice pentru a guverna utilizarea etică a tehnologiei de recunoaștere facială, iar în ultimele zile, Congresul pare gata să accepte această provocare", a transmis Amazon într-un comunicat, potrivit BBC.

Cu toate acestea, compania a spus că va permite în continuare organizațiilor care se ocupă cu combaterea traficul de persoane să utilizeze această tehnologie.

Iar joi, preşedintele Microsoft Brad Smith a venit cu un anunţ similar, compania pe care o conduce nu vinde soft-uri de recunoştere facială niciunui departament al poliţiei din SUA şi va continua să aibă această politică atâta timp cât această tehnologie nu va fi reglementată, scrie BusinessInsider.

Problema reglementării acestei tehnologii s-a pus în mai multe rânduri şi la nivel de UE. La începutul acestui an Comisia Europeană anunţa că ia în considerarea interzicerea utilizării tehnologiilor de recunoaştere facială în spaţiul public, pentru următorii cinci, ani pentru a putea reglementa toate aspectele ce ţin de folosirea ei astfel încât să nu fie utilizată abuziv.

Ar putea să facă excepţie proiectele de cercetare şi securitate, pentru care tehnologia ar putea fi folosită în continuare, transmitea BBC.

Această tehnologie permite, printre altele, ca toate feţele filmate de camerele montate în zonele publice (CCTV – sisteme TV cu circuit închis, webcam, telefoane mobile, ATMcam) să poată fi verificate în timp real cu bazele de date ale poliţiei pentru a descoperi infractorii aflaţi în urmărire.

Comisia a publicat atunci un document de 18 pagini prin care explica nevoia unui regulament pentru ca această tehnologie să nu fie folosită în mod abuziv.

Noua legislaţie ar urma să impună anumite reguli atât dezvoltatorilor de tehnologie, cât şi celor care folosesc informaţiile obţinute cu ajutorul ei. Mai mult, CE propune crearea unor instituţii abilitate, la nivelul fiecărei ţări membră UE, care să se ocupe cu monitorizarea acestor tehnlogii şi care să se asigure că regulamentul este pus în aplicare.

Parallax

Vizualizari
2615
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri