Raluca Abrihan

Proiect Google: Robotul care sortează gunoaiele

Thumbnail

Una dintre firmele Alphabet, cunoscută iniţial ca Google X, care dezvoltă diverse proiecte considerate adesea SF, în zona de robotică, lucrează la crearea unui robot care să sorteze gunoaiele, scrie TechCrunch.

O mare parte dintre poriecte X sunt adesea ţinute secret, spre deosebire de proiectele altor companii din portofoliul Alphabet, în condiţiile în care de cele mai multe ori acestea sunt considerate a fi mai degrabă nişte proieste nerealizabile, prea futuriste, de către publicul larg.

Un proiect mai larg al companiei, denumit Everyday Robot Project, care înglobează şi dezvoltarea robotului de sortare a gunoiului, a fost anunţat de Hans Peter Brondmo, şeful echipei X, şi încearcă să găsească soluţii din zona de robotică pentru diverse nevoie din viaţa de zi cu zi.

Brondo compară robotica de astăzi cu calculatoarele din anii ’50 -’60 - o realitate funcțională, dar care se întâmplă în spații dedicate și singurele persoane care interacționează cu ele în mod obișnuit sunt operatorii special instruiți, care le utilizează în scopuri profesionale. Provocarea este, așadar, să creăm o eră a roboticii asemănătoare erei computerelor de larg consum - cu alte cuvinte, încercăm să răspundem la întrebarea, cum ajungem într-o lume în care oamenii obișnuiți trăiesc și interacționează cu roboții în fiecare zi?

Provocarea ţine atât de lucrurile banale din viaţa de zi cu zi, dar şi de chestiuni mai complexe. Problema ţine şi de lucrurile pe care ni le zilnic fără să le mai conştientizăm, cum ar fi mersul pe jos, coşurile de gunoi de la fiecare colţ de stradă, dar care s-ar putea să nu mai existe într-o zi, mobilierul din jur pe care îl muţi de ici colo, condiții meteo diferite și aproape orice din jurul nostru, ce ni se pare extrem de obişnuit, dar care nu ştim dacă nu va dispărea sau va fi înlocuit de altceva, în viitor.

The Everyday Robot Project încearcă să rezolve aceste provocări, explică reprezentantul companiei şi să creeze roboţi care să fie folositori în diverse situaţii din viaţa cotidiană. Cum este exemplul robotului care sortează gunoiul de la birou şi care îşi găseşte cea mai mare utilitate în special în clădirile de birouri certificate ecologic.

Parallax

Vizualizari
1266
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri