Denisa Crăciun

Google solicită UE și SUA să colaboreze pentru un cadru de transfer de date securizat

Thumbnail

Google solicită SUA și UE să colaboreze pentru un cadru legislativ care să reglementeze transferurile de date dintre cele două părți.

Kent Walker, președinte al afacerilor globale și director juridic Google, spune, într-o postare pe blogul gigantului tech, că „în contextul în care oamenii se bazează din ce în ce mai mult pe fluxurile de date pentru orice, de la cumpărături online și călătorii, până la gestionarea clienților și operațiunile de securitate”, Uniununea Europeană și guvernul SUA ar trebui să stabilească noi reguli pentru transferurile de date.

„Capacitatea de a partaja informații stă la baza economiilor globale și alimentează o gamă largă de servicii precum producția de mare valoare, mass-media și serviciile de informare. Și în următorul deceniu, aceste servicii vor contribui cu sute de miliarde de euro la economia Europei”, a spus reprezentantul Google, miercuri.

Solicitarea Google vine după ce săptămâna trecută autoritatea austriacă pentru protecția datelor a stabilit că Google Analytics încalcă legislația GDPR (Regulamentul general privind protecția datelor).

Google Analytics este un serviciu de analiză web care urmărește și detaliază evoluția unui site.

Serviciul ar fi fost implementat de un site web din Austria și nu ar fi oferit un nivel adecvat de protecție a datelor, agențiile naționale de securitate americane putând accesa informațiile utilizatorilor din Europa, reclamă DPA, Autoritatea austriacă pentru protecția datelor. 

Totuși, Google spune că a oferit serviciile Analytics companiilor globale „de mai bine de 15 ani” și în tot acest timp „nu a primit niciodată tipul de reclamație pe care i-a adus-o DPA”.

„Și nu ne așteptăm să primim una, deoarece este puțin probabil ca astfel de cerere să intre în domeniul restrâns al legii relevante”, a spus Kent Walker.

„Hotărârea Curții Europene de Justiție din iulie 2020 nu a impus un standard inflexibil conform căruia simpla posibilitate de expunere a datelor către un alt guvern impune oprirea circulației globale a datelor”, mai explică Google, asigurând că „măsurile suplimentare extinse pe care le oferim clienților noștri asigură protecția practică și eficientă a datelor”.

Deși această decizie afectează în mod direct doar un anumit publisher, ea poate aduce alte implicații, spune gigantul Tech.  

Dacă un risc teoretic de acces la date ar fi suficient pentru a bloca fluxurile de date, acesta ar reprezenta un pericol pentru mulți editori și întreprinderi mici care folosesc web-ul și ar evidenția lipsa de stabilitate juridică a fluxurilor internaționale de date cu care se confruntă întregul ecosistem de afaceri european și american, susține Kent Walker, președinte al afacerilor globale și director juridic Google.

„Întreprinderile europene, cât și cele americane, așteaptă o mișcare comună din partea Comisiei Europene și a Departamentului de Comerț al SUA pentru finalizarea unui acord succesor al Scutului de confidențialitate UE-SUA, care va rezolva aceste probleme. Atât companiile, cât și societatea civilă au sprijinit reformele construite pe dovezi solide. Miza este prea mare”, a spus Google.

De asemenea, compania spune că noile reguli pentru transferul de date între SUA și UE ar putea oferi stabilitate companiilor care prestează servicii.

Parallax

Vizualizari
234
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri