Raluca Abrihan

Google Maps împlinește 15 ani: Top locuri din România pe care poți să le vizitezi virtual

Thumbnail

La începutul lui februarie 2005 se lansa prima versiune a Google Maps. De atunci, Google Maps a evoluat de la a oferi indicații de orientare ușor de înțeles, până la a ajuta oamenii să exploreze și să găsească ceea ce caută. Cu ocazia aniversării a 15 ani, Google Maps are o nouă înfățișare grafică, o interfață îmbunătățită a aplicației, actualizări și alte surprize.

Elementul cheie care s-a schimbat în identitatea vizuală a Google Maps este pin-ul - acel indicator grafic ce indică poziția pe hartă. Plecând de la noul pin, sigla Google Maps este și ea una nouă. În plus, „festivitățile” aniversării celor 15 ani includ și înlocuirea graficii actuale pentru navigare pe Google Maps cu o mașină „de petrecere”, imagine care va fi disponibilă doar în perioada aniversării (6-9 februarie).

Interfața aplicației Google Maps (Android și iOS) a fost reorganizată, astfel încât să fie mai ușor utilizatorilor să găsească informația dorită. Aceasta oferă 5 tab-uri accesibile imediat, din interfața Google Maps, din care utilizatorii pot:

  • explora o zonă, pentru a găsi restaurante, concerte, etc.

  • călători către o destinație - cu autoturismul, transportul în comun, pe jos, etc.

  • să vadă rapid locurile pe care le-au salvat în Google Maps

  • să contribuie cu informații, precum review-uri, poze, locuri care lipsesc, etc.

  • să afle noutăți, precum noi restaurante și pub-uri deschise în localitate, recomandări personalizate

Câteva cifre ale Google Maps, la 15 ani de la lansare:

  • Google Maps a cartografiat mai mult de 220 de țări

  • În medie, peste 1 miliard de kilometri sunt parcurși zilnic cu ajutorul navigației Google Maps, la nivel mondial

  • Pe Google Maps există informații despre mai mult de 150 de milioane de afaceri și locuri

  • Peste 1 miliard de oameni folosesc Google Maps în fiecare lună

  • Până în prezent, Google a publicat peste 16 milioane de km de imagini în Street View. Pentru preluarea imaginilor au fost utilizate tot felul de mijloace, de la snowmobil, barcă sau batiscaf și până la oi, cămile sau căruță cu cai (aceasta din urmă a fost folosită chiar în România, pentru fotografierea localității Letea din Delta Dunării, cu ajutorul organizației WWF România)

  • Există peste 58 milioane de km pătrați de imagini din satelit la calitate ridicată, acoperind 98% din populația globului.

Dacă la lansarea de la începutul lui 2005 Google Maps oferea în principal indicații de orientare către destinația dorită, an de an noi funcții și servicii au fost adăugate. Google Earth (serviciu care folosește imagini satelitare tridimensionale) și funcția Transit (navigare cu ajutorul mijloacelor de transport în comun) au venit în vara lui 2005, iar la începutul lui 2007 a fost adăugată funcție de trafic în timp real. La finalul lui mai 2007 se năștea Street View, serviciul care oferă imagini 360o de la nivelul străzii (aici video-ul de la lansare), iar prima aplicație mobilă Google Maps apărea la finalul aceluiași an (la început pentru Blackberry și Palm). Versiunea pentru Android a Google Maps se lansa în 2008, iar cea pentru iOS în 2012. Funcția de navigare a apărut în 2009, în 2015 este introdusă funcția de „offline maps”, iar în 2019 Live View, funcția de realitate augmentată, care oferă indicații de orientare în cazul mersului pe jos.

În România, Google Maps și-a făcut apariția prin versiunea localizată în aprilie 2010, iar primele imagini Street View din țara noastră au fost publicate pe Google Maps la finalul aceluiași an. Extinderea acoperirii Street View pentru aproape toată România are loc în 2012, când sunt preluate imagini inclusiv din zone de interes turistic, unde mașina nu are acces. De atunci, acoperirea Street View din România s-a actualizat și extins constant: au fost adăugate imagini de pe apă (Dunăre și Delta Dunării), de sub pâmânt (Salina Turda) sau din muzee (Muzeul Național Brukenthal) și clădiri (Palatul Parlamentului). Iar an de an, versiunea Google Maps pentru România a fost fost actualizată cu cele mai noi funcționalități, de la Transit, în 2013, și până la Live View, în 2019.

În România, două treimi din utilizatorii de internet folosesc Google Maps cel puțin odată pe lună, jumătatea dintre aceștia pentru a obține îndrumări în timp ce se deplasează, pentru a nu se rătăci și pentru evita blocajele în trafic sau întârzierile cu transportul public. În total, se estimează că Google Maps ajută o persoană din România să economisească, în medie, 3 ore pe ani.

Momente importante în cei 15 ani de Google Maps

8 februarie 2005 - Se lansează Google Maps. Prima versiune a Google Maps a fost pentru desktop (Blog post). În prezent, în întreaga lume peste 1 miliard de oameni folosesc Google Maps în fiecare lună.

28 iunie 2005 - Este lansat Google Earth, serviciu care folosește imagini satelitare tridimensionale. În prezent, Google Earth oferă peste 58 milioane de km pătrați de imagini din satelit la calitate ridicată, acoperind 98% din populația globului.  

29 iunie 2005 - este lansat Google Maps API, care permite dezvoltatorilor software să includă Google Maps în paginile lor.

7 decembrie 2005 - Se lansează prima versiune a Google Transit, serviciul Google Maps care oferă informații de navigare cu ajutorul mijloacelor de transport în comun. Inițial se numea Google Trip Planner și viza doar orașul Portland din Statele Unite. 

28 februarie 2007 - Este introdusă pentru prima dată funcția de trafic în timp real. La început, aceasta acoperea peste 30 de orașe din Statele Unite. 

29 mai 2007 - Se naște Street View, serviciul care oferă imagini 360o de la nivelul străzii (aici video-ul de la lansare). În total, Google a publicat peste 16 milioane de km de imagini în Street View. Pentru preluarea imaginilor au fost utilizate tot felul de mijloace, de la snowmobil, barcă sau batiscaf și până la oi, cămile sau căruță cu cai (aceasta din urmă a fost folosită chiar în România, pentru fotografierea localității Letea din Delta Dunării)

28 noiembrie 2007 - Este lansată prima versiune aplicație de mobil a Google Maps. La început ea era dedicată utilizatorilor de dispozitive Blackberry și Palm. Aproape un an mai târziu (septembrie 2008), apărea și prima aplicație Google Maps pentru Android. Versiunea de iOS a fost lansată în decembrie 2012. 

28 noiembrie 2009 - Google Maps primește funcția de navigare (Blog post Video). În prezent, în medie peste 1 miliard de kilometri sunt parcurși zilnic cu ajutorul navigației Google Maps, la nivel mondial. 

6 mai 2014 - Pentru prima dată au fost introduse informațiile suplimentare pentru business-uri publicate pe Google Maps, precum restaurante, baruri sau hoteluri. Cei interesați puteau astfel să vadă orele de funcționare, ratinguri, prețuri și multe altele. În prezent, cei interesați pot afla informații despre peste 200 de milioane de business-uri și locuri de pe Google Maps. 

10 noiembrie 2015 - Intră în scenă pentru prima dată Offline Maps, funcția care permite utilizatorilor să utilizeze Google Maps fără conexiune la internet, descărcând în prealabil bucata de hartă pe care vor să o utilizeze.   

11 februarie 2019 - Se lansează Live View, funcția de realitate augmentată, care oferă indicații de orientare în cazul mersului pe jos, prin săgeți și informații suprapuse peste imaginile live din camera telefonului. 

15 locuri deosebite din România pe care poți să le vizitezi virtual pe Google Maps

Street View, serviciul Google Maps care oferă imagini imagini 360o de la nivelul străzii, acoperă marea majoritatea a drumurilor din România, precum și numeroase obiective turistice. Oricine poate explora frumusețile României cu o conexiune la internet, prin Street View. Google Maps împlinește în februarie 15 ani și vă invită să descoperiți 15 dintre cele mai spectaculoase locuri din România, care pot fi vizitate virtual pe Google Maps Street View.

Pentru mai multe locuri frumoase din România, vizitați galeria Google Earth Discover România: https://earth.app.goo.gl/xsu9wT

10 trucuri pentru a câștiga timp cu Google Maps (altele decât cele pe care probabil le știi deja)

  1. Evită aglomerația: Folosește funcționalitățile „Ore de vârf” și „Timp de așteptare” pentru a evita momentele când locurile unde vrei să mergi - restaurante sau obiective turistice, de exemple - sunt cele mai aglomerate.

  2. Redu la minimum ocolurile și drumurile în plus: Dacă ești în mașina în drum către o destinație și trebuie să te oprești să mai cumperi ceva, de exemplu, folosește funcția de căutare de-a lungul traseului, direct din navigație. Google Maps îți va găsi cel mai potrivit loc unde să te oprești, astfel încât să ocolul să fie minimum.

  3. Nu te pierde: Uneori să te pierzi pe străduțele unui oraș nou are farmec, dar dacă nu ești atins de un astfel de romantist, e de preferat să nu o faci. Când mergi pe jos, funcția Live View din Google Maps te ajută să te orientezi prin săgeți și indicații de navigare suprapuse pe imaginile live din camera telefonului 

  4. Adu-ți aminte unde ai parcat: Folosește Google Maps ca să-ți salvezi locul în care ai parcat mașina. Nu-ți dai seama cât de util e până când nu mai știi unde ai parcat și nu-ți mai găsești mașina.  

  5. Află când e cea mai bună oră la care să pleci: În modul Navigare al Google Maps, există opțiunea de a seta ora de plecare sau de sosire

  6. Găsește foarte ușor un loc potrivit unde să mănânci: În Google Maps poți căuta restaurante care se potrivesc gusturilor tale. Pur și simplu sortezi rezultatele căutării după  „potrivire personală”

  7. Alege cu ușurință ce să comanzi la restaurant: Nu știi ce să comanzi într-un restaurant nou? În pagina de Google Maps a restaurantului găsești recomandări cu feluri de mâncare populare în respectivul restaurant, cu poze, nume și recomandări. Poți merge pe mâna celor care au mai trecut pe acolo

  8. Distribuie locul unde de afli: Trimite datele locului unde te afli prietenilor sau familiei, ca să fie mai ușor să vă întâlniți 

  9. Caută locuri și lucruri în apropiere: Dacă vrei să găsești un serviciu în proximitatea locului în care te afli - precum restaurant, farmacie sau magazin, adaugă căutării în Google Maps expresia „lângă mine” sau sortează rezultatele căutării după distanță. 

  10. Adaugă mai multe opriri: Un singur drum, mai multe destinații. Adaugă opriri pe traseu, din modul Navigație. Google Maps va calcula cel mai rapid drum către destinația finală, luând în calcul și locurile în care ai spus că trebuie să te oprești

Parallax

Vizualizari
2510
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri