Răzvan Tătaru

Google lansează două modele „deschise” de inteligență artificială, numite Gemma

Google Gemma, noi modele de inteligență artificială

Google a anunțat lansarea a două modele lingvistice de inteligență artificială disponibile pentru cercetători și dezvoltatori, mai limitate, dar create pe același suport pe care modelele Gemini funcționează.

Gigantul american a făcut anunțul pe blogul său oficial, unde notează că „Gemma este o familie de modele deschise ușoare, de ultimă generație, construite pe baza aceleiași cercetări și tehnologii utilizate pentru crearea modelelor Gemini.”

Alături de Gemma, Google a mai lansat și instrumente pentru a susține inovația dezvoltatorilor, a promova colaborarea și a ghida utilizarea responsabilă a modelelor de inteligență artificială.

Cele două modele AI sunt Gemma 2B și 7B, care sunt mai mici în mărime decât „fratele lor mai mare”, Gemini. Acestea pot rula, în schimb, pe un laptop sau computer personal al unui dezvoltator.

Compania susține că Gemma depășește modele mult mai mari în benchmark-uri, respectând în același timp standardele pentru rezultate sigure și responsabile.

Gemma suportă o gamă largă de instrumente și sisteme:

  • Instrumente multi-framework: Dezvoltatorii pot utiliza framework-urile preferate, cu implementări de referință pentru inferență și fine-tuning
  • Compatibilitate multi-dispozitiv: Modelele Gemma rulează pe diverse tipuri de dispozitive populare, inclusiv laptop, desktop, IoT, mobil și cloud, permițând accesibilitate largă la capabilitățile AI.
  • Platforme hardware de ultimă generație: Google a colaborat cu NVIDIA pentru a optimiza Gemma pentru GPU-urile NVIDIA, de la centrele de date la cloud și până la PC-urile locale RTX AI, asigurând performanțe de top și integrare cu tehnologia de avangardă.
  • Optimizate pentru Google Cloud: Soluția Vertex AI oferă un set larg de instrumente de machine learning și operațiuni (MLOps) cu diverse opțiuni de tuning și implementare cu un singur clic folosind optimizări integrate pentru inferență.

Gemma este disponibil de astăzi la nivel global, în limba engleză, prin acces gratuit pe Kaggle, un nivel gratuit pentru notebook-urile Colab și credite de 300 dolari pentru utilizatorii începători pe Google Cloud.

De asemenea, cercetătorii pot aplica pentru credite Google Cloud de până la 500.000 dolari pentru a-și accelera proiectele.

Parallax

Vizualizari
204
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri