Răzvan Tătaru

Google DeepMind lansează un nou model de inteligență artificială pentru cercetători, care poate prezice structuri moleculare

Demo AlphaFold 3, de la Google DeepMind

Laboratorul de inteligență artificială al Google, DeepMind, lansează AlphaFold 3, un model IA disponibil pentru oamenii de știință, care poate prezice structura proteinelor, a ADN-ului, a ARN-ului și altor molecule organice.

Compania susține, într-o postare de pe blogul oficial, că modelul AI poate prezice interacțiunea proteinelor cu alte tipuri de molecule, cu o acuratețe mai mare cu 50% comparativ cu alte metode de predicție.

Cercetătorii pot folosi deja majoritatea funcțiilor pe care le oferă acest model prin platforma AlphaFold Server. În plus, Isomorphic Labs, divizia de descoperire de medicamente a DeepMind, lucrează cu anumite companii farmaceutice pentru a găsi tratamente noi și pentru a testa interacțiunile dintre medicamente și alte molecule.

Versiunea nouă vine în urma modelului AlphaFold 2 care, potrivit Google, a revoluționat prezicerea structurilor proteice și care a fost folosit de milioane de cercetători.

AlphaFold 3 poate modela 3D structura proteinelor, a ADN-ului, a ARN-ului și a moleculelor mai mici. În continuare, acesta poate arăta schimbările chimice care intervin în molecule și care pot duce, mai departe, la apariția bolilor.

Platforma poate fi folosită gratuit, în scop necomercial, de către cercetători, oameni de știință, jurnaliști și oamenii interesați.

Parallax

Vizualizari
383
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri