Adi Iacob

Game of Thrones: Un algoritm de inteligență artificială calculează cine are cele mai mari șanse să moară în sezonul 8

Thumbnail

Moartea imprevizibilă a personajelor din Game of Thrones a fost încă din primul sezon un element principal al serialului. Chiar atunci când ai senzația că acțiunea nu ar mai avea sens fără un anumit personaj, acesta poate sfârși în diferite moduri. Astfel apare întrebarea: cine urmează? Odată cu lansarea sezonului final, o echipă din cadrul Universității Tehnice din München (UTM) a încercat să răspundă la această întrebare utilizând date pentru a antrena un algoritm de inteligență artificială similar celor folosite de firmele de asigurări medicale și de viață.

Pe lângă cine moare, acesta poate "calcula" și cine are cele mai mari șanse să supraviețuiască. Primul personaj din acest top? Evident — Daenerys Targaryen, cu o probabilitate mică de a muri. La polul opus, cu cele mai mari șanse să nu mai prindă ultimele episoade din sezonul 8 al Game of Thrones este Ser Bronn of the Blackwater — cu o probabilitate de 93,5% să moară.

  • (Articolul conține spoilere din sezoanele anterioare.)

Pentru a-și face previziunile, echipa de la UTM a folosit tehnologii utilizate de companiile de asigurări medicale și de viață, scrie The Verge. Ei au adunat informații statistice despre câte episoade au trăit personajele, împreună cu datele biografice care s-ar putea corela cu momentul morții. În viața reală, aceste date ar putea fi informații cum ar fi dacă cineva este fumător sau cât de des face sport. Dar în Game of Thrones, cele mai relevante informații sunt cele la care se referă la casa din care face parte personajul și care sunt aliații lor.

Cu ajutorul paginilor de internet menținute de fanii serialului, echipa din München a colectat date despre sute de personaje. Împreună cu colectarea datelor din universul Game of Thrones, precum genul și locația acestora, au inclus și ceea ce am putea numi metadate: informații cum ar fi dacă cineva este major sau minor și de câte ori sunt citați de fani pe internet.

Aceste date au dezvăluit câteva lucruri despre mortalitatea în universul serialului, cum ar fi faptul că a fi bărbat este mai periculos decât a fi femeie (bărbații au o rată a mortalității de 22%, comparativ cu 11% pentru femei). 

De asemenea, anumite case sunt mai longevive decât altele, reflectând ascensiunea lor în Westeros. Fiind parte a casei Baratheon, de exemplu, face ca personajul să aibă cu 5% mai multe șanse să moară, în timp ce un Lannister face ca personajul să aibă cu până la 45% mai multe șanse să supraviețuiască.

Pe baza acestor date, caracterul cel mai probabil să supraviețuiască este Daenerys Targaryen. Ea este urmată de Tyrion Lannister (cu 2,5% șanse să moară), Varys (3,2%) și Samwell Tarly (3,3%). 

La celălalt capăt al spectrului, Bronn este considerat cel mai probabil să moară, urmat de Gregor Clegane (80,3%), Sansa Stark (73,3%) și Bran Stark (57,8%). 

Echipa de la UTM a creat un algoritm similar în anul 2016, care a prezis că cele cinci personaje cu cele mai mari șanse să moară sunt Tommen Baratheon (97% șanse de moarte), Stannis Baratheon (96%), Daenerys Targaryen (95%), Davos Seaworth (91%) și Petyr Baelish (91%).

Privind înapoi, putem vedea că cele mai multe (dar nu toate) dintre aceste predicții au devenit realitate: Tommen a sărit de la o fereastră la sfârșitul sezonului 6, Stannis a fost executat de Brienne de Tarth, iar Petyr dispare la sfârșitul sezonului 7. Dar atât Dany, cât și Davos sunt încă vii, în ciuda previziunilor sumbre ale algoritmului.

Vorbind cu jurnaliștii britanici de la Wired, unul dintre cercetătorii implicați în proiect, Christian Dallago, a subliniat faptul că predicțiile au fost date peste cap într-o oarecare măsură când scenariul serialului TV a depășit materialul sursă al scriitorului George RR Martin — "A Song of Ice and Fire".

"Potrivit algoritmului, Daenerys are sanșe de 0,9% să moară, iar acum trei ani, a prezis șanse de 95% (...) Dar din acel sezon, George R.R. Martin a pierdut controlul asupra scenariului, iar alți scriitori se ocupă de povestea serialului. Este ceva diferit de planul inițial și pare să fi avut un efect asupra datelor", explică Christian Dallago.

Parallax

Vizualizari
6277
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri