Redactia StartupCafe.ro

Gmail va introduce bife albastre pentru combaterea escrocheriilor tip phishing

gmail-bimi

Google va introduce în serviciul său de poștă electronică, Gmail, bifa albastră pentru confirmarea identității posesorilor de adrese de e-mail, pentru combaterea escrocheriilor online de tip phising.

Pe viitor, în dreptul expeditorului a cărui identitate a fost verificată şi în care utilizatorul poate avea încredere, Gmail va afişa o bifă albastră, nu foarte diferită de cea de pe Twitter, relatează News.ro.

Această funcţionalitate ar trebui să ajute utilizatorul să facă distincţia între mesajele care vin de la expeditori de încredere şi posibile tentative de phishing, un tip de escrocherie online în care destinatarii sunt păcăliți să-și trimită date sensibile, cum sunt cele financiare, la adrese de mail false sau să acceseze linkuri cu viruși informatici.

La baza noilor bife albastre stă BIMI (Brand Indicators for Message Identification), o funcţionalitate mai veche, prin care companiilor li se cere să-şi autentifice logo-ul pentru a fi folosit ca avatar. Companiile care s-au verificat anterior în acest fel vor primi automat bifa albastră.

Dacă ţin pentru câteva secunde cursorul deasupra noii bife albastre, utilizatorii vor vedea un mesaj care le va spune că expeditorul a fost verificat şi că, într-adevăr, deţine domeniul şi logo-ul.

Acelaşi sistem de verificare va fi folosit în ceea ce priveşte spam-ul şi va fi de folos ambelor părţi - mesajele expeditorilor verificaţi vor ajunge în Inbox-ul destinatarului, în loc să fie marcate, din greşeală, ca spam.

Noua funcţionalitate a început deja să fie implementată treptat atât pentru suita Workspace, cât şi pentru utilizatorii individuali, astfel că utilizatorii Gmail vor începe, în curând, să vadă noile bife albastre.

Intri pe mail cu amprenta, în loc de parolă

gmail passkeys

O altă funcționalitate pe care Google o va introduce pe Gmail este autentificarea prin scanarea amprentei sau recunoaşterea facială, relatează News.ro. Acesta ar putea însemna „începutul sfârșitului parolelor”.

Noile metode de autentificare, operaționalizate prin passkeys, vor putea fi utilizate în locul sistemului obișnuit de tastare a parolei.

Google a lansat oficial suportul pentru passkeys, iar utilizatorii îşi pot deja crea astfel de passkeys pentru a se autentifica biometric în cont, în loc să mai stea să completeze o parolă.

Passkeys reprezintă o tehnologie dezvoltată de FIDO Alliance, la care au aderat mai multe mari companii de tehnologie,şi care constă în crearea a două chei criptografice, una privată şi alta publică.

Cheia privată va fi folosită pentru autentificarea utilizatorilor în locul parolei. Metoda este mai sigură, deoarece cheia va fi stocată doar pe dispozitivul utilizatorului. Dacă un serviciu online va cădea victimă hackerilor, aceştia nu vor mai dobândi şi datele de logare ale utilizatorilor.

Pentru a crea un passkey, utilizatorul trebuie să intre în secţiunea Security a contului Google, de preferinţă de pe telefonul mobil, pentru ca acesta să devină dispozitivul de încredere, folosit pentru autentificarea biometrică şi pentru alte dispozitive.

După un proces care implică doar câteva click-uri şi durează sub un minut, utilizatorul va putea să se logheze în contul Google prin scanarea amprentei sau recunoaşterea facială, fără să mai scrie parola.

În cazul unui iPhone, de exemplu, cheia creată va fi sincronizată prin iCloud (fără a fi salvată online) şi va putea fi folosită de pe toate dispozitivele pe care se foloseşte acelaşi cont Apple.

Autentificarea biometrică va fi disponibilă şi pentru logarea de pe alte sisteme de operare. Utilizatorul se va putea loga pe contul Google de pe un PC cu Windows folosind metoda biometrică disponibilă pe telefonul pe care a fost salvată cheia.

Parallax

Vizualizari
361
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.59
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.88

publishing: 3.12

expertise: 0.08

rating: 1.59

Articole publicate : 581
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri