Adi Iacob

VIDEO Cum arată primul camion fără șofer testat pe un drum public

Thumbnail

Un start-up testează un camion fără șofer, începând deja să livreze mărfuri pe un drum public din Suedia. Startup-ul suedez Einride colaborează cu producătorul de tehnologie NVIDIA pentru a dezvolta un camion electric inteligent, care nu are nici măcar loc fizic pentru șofer.

Einride a început să opereze camionul electric pe un drum public aflat într-o zonă industrială din Suedia, urmând ca testele să se desfășoare până la sfârșitul anului 2020, scrie CNN, citat de Mediafax.

Permiterea unui camion în totalitate autonom să opereze pe un drum public constituie o premieră la nivel mondial. 

Camionul „T-Pod” este supravegheat de la distanță de un operator, care poate prelua controlul dacă este necesar. Alte companii au realizat astfel de teste pe drumurile publice, având însă un șofer în interiorul vehiculului.

Camionul de 26 de tone este echipat cu camere, radare și senzori 3D, care îi conferă un grad de conștientizare de 360 de grade a împrejurimilor sale. 

Construit de Einride, acesta utilizează o platformă autonomă de conducere realizată de NVIDIA (NVDA), iar sistemele sale sunt conectate printr-o rețea 5G. Camionul electric are o autonomie de 200 de kilometri şi poate atinge viteza de 85 de kilometri pe oră, în perioada de testare putând rula însă doar cu 5 kilometri pe oră.

Autonomia unui astfel de vehicul ar putea reduce costurile de transport cu aproape 60%. Întreprinderile din întreaga lume sunt încântate de perspectiva unor camioane care nu necesită șoferi, având în vedere reducerea tot mai mare a acestora.

Companiile de transport au nevoie de aproximativ 60.000 de șoferi suplimentari. În Europa, există 150.000 de joburi ca șofer - neocupate, potrivit Transport Intelligence.

Parallax

Vizualizari
2794
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri