Raluca Abrihan

Apple Pay se lansează în România. Cine şi cum poate folosi serviciul de plată

Thumbnail

Serviciul de plată Apple Pay se extinde în 13 ţări europene, printre care şi România. Posesorii de carduri vor putea face plăţi online, în magazine, restaurante şi nu numai, cu ajutorul aplicaţiei Apple Pay. Serviciul este disponibil prin iPhone, Apple Watch, iPad și Mac pentru clienţii mai multor bănci din România, dar şi clienţilor Revolut, Orange Money sau emitenţilor de carduri pentru beneficii exstra-salariale.

Procesatorii de carduri Visa şi Mastercard au anunţat că, începând de azi, clienţii Băncii Transilvania, ING Bank, UniCredit Bank, Edenred, Monese, Revolut și Orange Money vor putea folosi Apple Pay, ca urmare a extinderii serviciului în 13 țări europene. În scurt timp serviciul va fi introdus si de băncile: OTP Bank, Raiffeisen Bank şi Banca Comerciale Română şi de compania de beneficii extrasalariale Sodexo.

Apple Pay va fi disponibil pentru deținătorii de card Mastercard şi Visa din România, Bulgaria, Croația, Cipru, Estonia, Grecia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Portugalia, Slovacia și Slovenia.

Apple Pay funcționează pe aceleași terminale contactless pe care consumatorii le folosesc deja atunci când plătesc contactless cu cardurile de debit sau de credit. Mai mult de 90% dintre terminalele de plată (POS) din România acceptă în prezent plăți contactless. Până în 2020, toate terminalele de plată POS vor accepta plăți contactless, transmite Visa într-un comunicat.

Securitatea și confidențialitatea sunt esențiale pentru Apple Pay. Când folosești un card de debit sau de credit cu Apple Pay, datele cardului nu sunt stocate în dispozitivul sau pe serverele Apple. În schimb, un număr unic de cont pentru dispozitivul respectiv va fi alocat prin serviciul Visa Token Service și fiecare tranzacție este autorizată printr-un cod de securitate dinamic unic. Tehnologia de tokenizare Visa asigură că plățile online și cu telefonul mobil sunt simple și sigure, prin înlocuirea datelor de cont cu un identificator digital unic sau “token” folosit special pentru fiecare dispozitiv în parte. Astfel, informațiile de cont și de card nu sunt niciodată dezvăluite, ceea ce oferă un nivel suplimentar de securitate plăților digitale.

De asemenea, Mastercard anunţă că în vederea protecției datelor de pe card, serviciul Mastercard Digital Enablement (MDES) folosește cele mai avansate tehnologii de plată – EMV, tokenizare și criptografie. Aspectele privind confidențialitatea și siguranța datelor cu caracter personal stau la baza misiunii Apple Pay, astfel că, la folosirea cardului de credit sau de debit Mastercard prin Apple Pay, informațiile nu sunt salvate pe dispozitiv sau pe serverul Apple. În schimb, este alocat un număr unic de cont ce este criptat și salvat în setările de securitate ale dispozitivului, fiecare tranzacție fiind apoi autorizată cu un cod de securitate dinamic.

"Europa conduce în ceea ce privește evoluția serviciilor contactless, având în vedere că mai mult de una din două tranzacții este contactless. Această modalitate de plată oferă rapiditate și flexibilitate, și demonstrează, în același timp, entuziasmul consumatorilor europeni față de noile tehnologii, precum Apple Pay, dar și al românilor, dat fiind că 2 din 3 tranzacții realizate sunt contactless", declară Cosmin Vladimirescu, Country Manager, Mastercard România.

Cu iPhone și Apple Watch, consumatorii pot plăti cu Apple Pay în magazine, la restaurante, pentru servicii de taxi, la automate de plată și în multe alte locații. Pentru cumpărăturile online cu Apple Pay, prin aplicații pe mobil sau pe site-uri, nu este necesară completarea formularelor de cont sau introducerea în mod repetat a informațiilor de tranzacții și facturare. Orice achiziție cu Apple Pay este validată prin funcția Touch ID, Face ID sau cu parola dispozitivului.

În cazul în care dispozitivul iPhone este furat, numărul de cont digital (token-ul) alocat poate fi imediat dezactivat de instituția financiară.

 

Parallax

Vizualizari
12299
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri