Raluca Abrihan

O aplicația ce face orașul mai accesibil pentru nevăzători, realizată de IT-işti români

Thumbnail

SeeYou este prima aplicaţie web-based din România ce conectează persoanele cu deficiențe de vedere cu voluntari care fie pot însoți în diverse activități offline, fie le pot oferi ajutor online. Cum funcţionază aplicaţia.

Proiectul este inițiat și realizat de organizația non-guvernamentală AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) cu susținerea Accenture România.

Aplicația a apărut din dorința de a oferi soluții la nevoile de relaționare și de deplasare ale nevăzătorilor în urma numeroaselor evenimente incluzive organizate de AMAIS în ultimii 5 ani, transmite asociaţia.

Credem foarte mult în contextele de socializare dintre persoanele tipice (persoane fără dizabilități reglementate) și cele cu dizabilități și le considerăm o parte indispensabilă pentru a crea o comunitate incluzivă. Când cunoști un om și te apropii de el, începe să-ți pese mai mult și de nevoile și de problemele cu care se confruntă. Această aplicație este un instrument prin care nevăzătorii își pot crea singuri contexte de socializare incluzive, independent de evenimentele create de AMAIS. Folosind tehnologia de azi, ei pot participa activ la viața orașului.”, a transmis Iris Popescu, arhitect și cofondator AMAIS.

Ideea aplicației este mai veche de un an, din vremuri pre-pandemie, și a pornit de la nevoia de facilita accesul nevăzătorilor la activități precum mersul la facultate/ cinema/ spectacole/ concerte sau călătorii cu trenul, spun reprezentanţii asociaţiei. Dar până când astfel de activități se vor putea relua în condiții de siguranță pentru toți, aplicația vine în ajutorul nevăzătorilor pentru o multitudine de nevoi de zi cu zi - precum nevoia de a merge la o instituție de stat, dar și pentru a ieși în aer liber respectând distanța și măsurile de siguranță.

În plus, odată ce beneficiarul și voluntarul sunt conectați prin SeeYou, voluntarul poate prelua și rezolva și online cererile beneficiarilor - precum citirea unui document tipărit, asistență de la distanță sau, pur și simplu, friendly calls pentru socializare cu beneficiarii care se simt singuri în această perioadă.

SeeYou schimbă modul în care oamenii cu dizabilități vizuale se raportează la societate și societatea la ei. Și, totodată, declanșează o schimbare mai mare, căci invitațiile lansate de beneficiari în platformă reprezintă, de fapt, nevoile lor. Împreună, atât nevăzătorii cât și voluntarii, învață astfel să perceapă diversitatea și ce înseamnă să fim incluzivi.”,  spune Alex Cucu, Tech lead AMAIS și unul dintre programatorii aplicației.

În România sunt astăzi 93.591 de nevăzători, dintre care peste 54% sunt încadrați în gradul grav (nevăzători total) și accentuat. Cu ajutorul aplicației SeeYou, ne propunem să facem Bucureștiul un loc accesibil pentru toată lumea, astfel încât fiecare nevăzător să devină mai mobil și vizibil, iar cei din jur să devină mai empatici față de persoanele cu dizabilități.

Cum funcționează aplicația SeeYou?

  • Deschizi www.SeeYou.ro de pe computer, laptop, tabletă sau smartphone

  • Îți alegi tipul de cont (beneficiar/ voluntar) și îți creezi cont gratuit, adăugând și un scan al buletinului. Pentru nevăzători, este necesar și un scan al actelor ce dovedesc dizabilitatea.

  • Pe email vei primi rapid aprobarea contului.

  • Beneficiarul lansează în aplicație o invitație de însoțire către un voluntar, precizând contextul (data, ora, locul unde dorește să ajungă sau dacă se dorește suport online). 

  • Când un voluntar acceptă invitația lansată, aplicația trimite notificare beneficiarului împreună cu datele de contact pentru a putea lua legătura direct. Și viceversa, voluntarul primește datele de contact ale nevăzătorului care a lansat invitația.

  • În cazul în care voluntarul sau beneficiarul nu mai pot ajunge la ora și locul stabilit, se pot notifica reciproc și prin aplicație.

Pentru început, aplicația SeeYou este disponibilă doar în București, unde AMAIS este deja în strânsă legătură cu sute de potențiali beneficiari, mulțumită proiectelor derulate în ultimii ani. În viitorul apropiat planurile vizează extinderea aplicației la nivelul întregii țări.

 

Parallax

Vizualizari
394
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri