Răzvan Tătaru

Aplicația pentru conținut media VLC, folosită și în România, descărcată de peste 6 miliarde de ori. Nouă funcție cu inteligență artificială, prezentată la CES 2025

Aplicația pentru conținut media VLC pe laptop

Aplicația de redare media VLC, dezvoltată de nonprofitul VideoLAN, folosită și de români, a trecut pragul de 6 miliarde descărcări la nivel mondial, potrivit TechCrunch.

Anunțul a fost făcut pe contul oficial de LinkedIn. Totodată, președintele VideoLAN, Jean-Baptiste Kempf, spune cănumărul utilizatorilor activi ai VLC este de fapt în creștere, chiar și în era serviciilor de streaming”.

La standul VideoLAN din cadrul evenimentului mondial CES 2025, nonprofitul a prezentat o nouă funcție în VLC de subtitrări și traduceri automate, cu ajutorul inteligenței artificiale.

Tehnologia nouă folosește inferența AI locală pentru generarea și traducerea subtitrărilor pe propria mașină, fără a fi nevoie de cloud sau conexiune la internet. Aceasta va fi disponibilă și pentru transmisiunile în direct, pe lângă conținutul descărcat.

„Această inovație este concepută pentru a face conținutul universal accesibil, depășind barierele lingvistice și îmbunătățind experiența de vizionare pentru toată lumea. Indiferent dacă vizionați un film, o prelegere sau un flux live, VLC vă asigură că nu veți pierde niciun cuvânt” – VLC.

Cine este VideoLAN

VideoLAN a apărut în anul 1996 ca un proiect al unor studenți de la Școala Centrală Paris, Franța, care voiau să transmită videoclipuri în campus. După o rescriere completă în 1998, a devenit un proiect „open source” cu acordul școlii, în 2001, conform site-ului oficial VideoLAN.

Astăzi, este un proiect mondial cu dezvoltatori din 40 de țări. Din anul 2009, proiectul este complet separat de Școala Centrală Paris, și este condus de o organizație autonomă nonprofit.

În continuare, VLC este un program de redare media disponibil în mod gratuit, fără reclame și disponibil pe o multitudine de sisteme de operare pentru PC, telefoane și tablete, printre altele. Playerul continuă să funcționeze fără colectare de date sau fluxuri de venituri comerciale.

Parallax

Vizualizari
2275
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri