Răzvan Tătaru

Anthropic, rivalul OpenAI (ChatGPT) susținut de Google, se extinde în Europa

Anthropic pe un ecran de laptop

Anthropic, startup-ul de inteligență artificială fondat de foști directori ai OpenAI, lansează chatbot-ul Claude în Europa, cu aplicația iOS și planul pentru afaceri, potrivit TechCrunch.

Claude se extinde în Europa, cu suport pentru mai multe limbi, printre care franceză, germană și italiană, arată un anunț de pe site-ul oficial Anthropic.

Astfel, utilizatorii europeni pot folosi Claude.ai și aplicația pentru iPhone în mod gratuit, sau se pot abona la abonamentele Pro și Team pentru acces extins la modelele IA noi.

Lansarea vine în urma deschiderii interfeței de programare (API) către dezvoltatorii europeni pentru a putea integra modelul AI în aplicațiile lor, potrivit sursei citate.

Ce este Anthropic

Anthropic este un startup AI fondat în 2021 de frații și foștii directori ai OpenAI Dario şi Daniela Amodei. Dario Amodei a fost vicepreședintele departamentului de cercetare, iar Daniela a fost vicepreședintele departamentului pentru siguranță și politici din cadrul OpenAI.

În octombrie 2023, Google a încheiat un acord de investiție de până la 2 miliarde dolari în startup, așa cum s-a mai scris pe StartupCafe.ro. Gigantul tech american a investit, inițial, 500 milioane dolari și a fost de acord să mai adauge 1,5 miliarde dolari, în timp.

Firma ar fi ajuns să valoreze 18,4 miliarde dolari în urma rundelor de investiții. Amazon a investit 2,75 miliarde dolari în Anthropic, în martie 2024, ridicând investiția totală în companie până în prezent la 4 miliarde de dolari, potrivit CNBC.

Anthropic este dezvoltatorul lui Claude 3, un chatbot rival pentru ChatGPT, care este utilizat de companii precum Slack, Notion și Quora. Din punct de vedere al accesului european, „robotul” a fost disponibil până acum numai în Marea Britanie.

Firma are în prezent 40 angajați în Londra și câțiva contractori în țările europene, și se pregătește de noi angajări și de deschiderea unui birou nou în Dublin, potrivit spuselor Danielei Asmodei pentru sursa citată.

Parallax

Vizualizari
310
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri