Răzvan Tătaru

Americanii de la Palantir, acord cu guvernul ucrainean pentru a demina teritoriile cu ajutorul inteligenței artificiale

Logoul Palantir pe clădire

Palantir, o firmă americană de tehnologie pentru securitate, a semnat un acord cu Guvernul Ucrainei pentru a folosi soluții de inteligență artificială în eforturile de deminare a terenului, potrivit Kyiv Independent.

Firma de tehnologie Palantir va oferi Ucrainei soluții de digitalizare a operațiunilor de deminare și de automatizare a proceselor prevăzute în Strategia Națională de Acțiune împotriva Minelor a Ucrainei până în 2033, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei din Ucraina.

„Deminarea este etapa zero a recuperării Ucrainei. În prezent, 156.000 de kilometri pătrați de teren sunt potențial contaminați, peste 6 milioane de ucraineni fiind în pericol”, a declarat ministrul Economiei, Yulia Svyrydenko, la semnarea acordului de la Londra.

Acordul dintre Ucraina și Palantir implică, de asemenea, extinderea capacităților digitale de evaluare și prioritizare a riscurilor în zonele miniere, precum și utilizarea unui asistent cu inteligență artificială, furnizat de companie, pentru luarea deciziilor în eforturile de deminare.

Platforma AI va prelua informații de la organele locale și regionale de guvernare, precum și de la ministere, agenții și lucrările anterioare ale trupelor de deminare.

Pe baza acestor date, platforma ar putea sfătui trupele care se ocupă de deminare cu privire la cele mai eficiente măsuri de luat atunci când lucrează într-o zonă specifică, cum ar fi dacă să folosească drone sau metode de deminare mai tradiționale.

Palantir a fost fondată în anul 2003 de Peter Thiel, cofondator al PayPal, Stephen Cohen, Alex Karp, Joe Lonsdale și Nathan Gettings.

Compania oferă soluții de tehnologie pentru analiză de date și securitate. Aceasta s-a lansat oficial printr-o ofertă directă publică (DPO) pe Bursa de la New York în anul 2020, potrivit Forbes.

Parallax

Vizualizari
1662
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri