Adi Iacob

Afaceri în era inteligenței artificiale: Un artist proiectează bijuterii care blochează softurile de recunoaștere facială

Thumbnail

Dincolo de a ști istoricul browserului tău web sau de a face recomandări atunci când faci cumpărături online, inteligența artificială a ajuns și pe străzi, sub forma agloritmilor de recunoaștere facială.  Un designer polonez a găsit o soluție pentru acest tip de monitorizare — o mască de metal elegantă și minimalistă, numită Incognito, capabilă să blocheze software-urile de recunoaștere facială.

Artistul polonez Ewa Nowak realizează măștile Incognito din alamă. Un poligon alungit se sprijină între sprâncene, în timp ce două cercuri acoperă pomeții. Măștile Incognito pot fi purtate ca o pereche de ochelari, fiecare formă fiind conectată printr-un fir de sârmă care le fixează.

„Acest proiect a fost precedat de un studiu pe termen lung privind forma, dimensiunea și locația elementelor măștii, astfel încât să își îndeplinească sarcina. (...) La testarea soluțiilor, am folosit algoritmul DeepFace, care este folosit și de Facebook”, scrie Ewa Nowak, pe site-ul său.  
 

View this post on Instagram

A post shared by NOMA (@noma_design_studio) on

Acest lucru poate părea bizar, dar este de fapt un fenomen cunoscut în industria inteligenței artificiale (AI). Aceste modele/tipare sunt cunoscute sub denumirea de "exemple contradictorii" (adversarial examples) și profită de inteligența fragilă a sistemelor de recunoaștere facială pentru a le păcăli să vadă ceva ce nu există.

Exemplele contradictorii au fost transformate în autocolante, tipărite pe haine sau obiecte 3D și (precum Ewa Nowac) au fost folosite pentru a crea artă care poate păcăli algoritmii AI.

Una dintre cele mai simple modalităție a fost prezentată de un grup de ingineri de la universitatea KU Leuven din Belgia. Studenții universității au demonstrat cum cum modelele simple pot păcăli un sistem AI conceput pentru a recunoaște oamenii în imagini.

Mai exact, dacă imprimi unul dintre modelele special concepute de studenți și îl porți în jurul gâtului, din punctul de vedere sistemului dotat cu inteligeță arficială vei fi invizibil.

Totuși, mulți cercetători au avertizat că exemplele contradictorii pot fi foloșite și în scopuri rele, scrie The Verge. De exemplu, acestea ar putea fi folosite pentru a păcăli mașinile autonome să citească un semn de circulație diferit de ce reprezintă în realitate, sau ar putea păcăli sistemele medicale concepute pentru a identifica diferite boli. 

Parallax

Vizualizari
1913
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri