Adi Iacob

Angajatori IMM: Creșterea salariului minim ar putea duce la închiderea unor afaceri deschise prin StartUp Nation

Thumbnail

Începand cu 1 decembrie 2018, firmele din România ar putea fi obligate să acorde angajaților cel puțin salariul minim pe economie în mod diferențiat - la un nivel superior angajaților cu studii superioare și celor care au o anumită vechime în muncă. Angajatorii din IMM-uri sunt de părere că această schimbare i-ar afecta pe participanții la programul StartUp Nation, iar unele startup-uri românești ar putea dispărea de pe piață. Mai exact, antreprenorii susțin că 90% din joburile create prin StartUp Nation au salariul minim, iar creșterea acestuia ar putea afecta direct aceste startup-uri.

"52% dintre întreprinzători au spus că vor avea probleme (...) Gânditi-vă la programul StartUp Nation, program fanion. Ganditi-vă că acești mii de întreprinzători au creat minim câte două locuri de muncă.

Bineînțeles că peste 90% dintre acestea au fost create cu salariu minim pe economie. Nu afectezi în mod direct acel plan de afaceri? (...)

De altfel, prin acest lucru vulnerabilizezi startup-urile. Îi faci vulnerabili pe cei care crează 1-2 locuri de muncă. Vulnerabilizezi locurile de muncă care sunt part-time. De fapt, lovești în cei care sunt cei mai vulnerabili în economie", susține Florin Jianu, șeful Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Peste jumătate dintre firmele care au participat la un sondaj realizat de Consiliul IMM-urilor spun că ar putea face concedieri după creșterea salariului minim pe economie începand cu 1 decembrie 2018, de la 1.900 lei la 2.080 lei, respectiv la 2.350 lei.

    La întrebarea: “Creșterea salariului minim pe economie începand cu 1 decembrie 2018 va avea ca efect disponibilizarea unor salariaţi din întreprinderea dvs?”, 52,20% din respondenți evidențiază riscul necesității unor concedieri.

    Thumbnail

    De asemenea, la întrebarea: “Ce dificultăți veți întâmpina ca urmare a creșterii salariului minim pe economie începand cu 1 decembrie 2018?”, au fost evidențiate în mod preponderent:

    • concedierea unor salariați,
    • scăderea competitivității,
    • scumpirea prețului produselor și serviciilor,
    • pierderea unor contracte/piețe,
    • scăderea profitului.

    Thumbnail

    Citește și Peste jumătate din angajatorii cu IMM ar putea face concedieri după creşterea salariului minim

    Parallax

    Vizualizari
    1064
    Conţinut
    Parerea ta despre articol
    Adauga comentariu

    - Ultimele știri -

     


      Ultimele știri