Răzvan Tătaru

Top provocări pentru tinerii români (Generația Z): Banii și responsabilitățile, pe primele locuri

Persoană tânără care folosește un laptop

Jumătate din tinerii români (52%) se simt afectați de constrângeri financiare și stresul responsabilităților, conform unui studiu realizat de o agenție de cercetare de piață, pentru o organizație și transmis, miercuri, StartupCafe.ro.

În condițiile în care presiunea responsabilităților este o problemă zilnică pentru Generația Z, doar 7% din tineri apelează la sprijin specializat atunci când trec prin momente stresante, în timp ce 4% nu apelează la nimeni, potrivit studiului „Portretul Gen Z - Insights PulseZ, ediția 2023-2024”, realizat de agenția MKOR pentru Fundația Romanian Business Leaders.

Generația Z sau "Gen Z", cuprinde persoanele născute între mijlocul anilor 1990 și mijlocul anilor 2000, cu limitele aproximative de la 1997 la 2012.

Tinerii din Generația Z spun că se confruntă cu mai multe provocări legate de bani și responsabilități în fiecare zi. În topul provocărilor se află constrângerile financiare și dificultatea de a economisi (52%), dar și stresul și presiunea responsabilităților (45%). Doar 4% dintre aceștia au declarat că nu se confruntă cu niciuna din provocările listate.

Atunci când tinerii români se simt copleșiți de stres și presiunea provocărilor cotidiene, majoritatea tinerilor (51%) ascultă muzică pentru a se relaxa. De asemenea, o parte semnificativă (38%) preferă să discute cu un prieten sau o prietenă, iar alții (35%) aleg să discute cu un membru al familiei.

Activitățile relaxante precum cititul unei cărți, activitățile outdoor sau exercițiile de mindfulness și/ sau yoga reprezintă modalități eficiente de reducere a stresului zilnic pentru aproximativ 15% din Generația Z.

1 din 2 tineri spun că ceea ce îi motivează este să fie independenți financiar, dar nu cu orice cost, fiind totodată preocupați de propria sănătate (49%). În topul preocupărilor, se alătură la o diferență mică și împlinirea personală (41%), dar și succesul în carieră (31%).

Mai mult, cu cât cresc în vârstă și, cel mai probabil în experiență profesională, Generația Z din România prioritizează în mai mare măsură relațiile cu familia și prietenii (împlinirea personală), în detrimentul succesului în carieră.

Sănătatea mentală și fizică, relațiile de familie și siguranța financiară sunt cele mai importante aspecte din viața de zi cu zi pentru tineri, indiferent de vârstă.

Totuși, în funcție de etapa vieții în care se află, pun mai mult accent pe diferite aspecte sociale, de distracție sau educație.

Astfel, prietenii, viața socială, online sau față în față, momentele de relaxare și distracție sunt cele mai importante pentru cei mai tineri (16-18 ani). La 19-21 ani, la început de carieră sau de studenție, tinerii încep să valorizeze educația, dar și experiențele de voluntariat. În schimb, pentru cei de 22-24 ani devine importantă relația cu persoana iubită.

Studiul a fost realizat prin sondaj de opinie online (CAWI, CAPI), cu eșantion N=1038, aleatoriu, stratificat, reprezentativ național pe criterii de gen, vârstă și distribuție geografică. Agenția de cercetare de piață MKOR a colectat și analizat răspunsurile a peste 1200 de tineri din România. Mai exact, ținta a fost alcătuită  din bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 16-24 ani din toate regiunile de dezvoltare ale țării. Nivel de încredere: 95%, eroare +/-3%.

Parallax

Vizualizari
117
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri