Adi Iacob

Savedroid: Cum a încercat un start-up de criptomonede să atraga atenția asupra fraudelor din domeniu printr-o farsă

Thumbnail

Ieri, numeroase publicații internaționale au scris că startup-ul din domeniul criptomonedelor Savedroid, care susține că a strâns 50 de milioane de dolari într-o ofertă inițială de monede (ICO), a fost o înșelătorie și că fondatorul a plecat cu banii. Dar, într-o schimbare interesantă de situație, se pare că “înșelăciunea” a fost schemă de publicitate prin care startup-ul a vrut să atragă atenția asupra pericolelor din piața monedelor digitale

Șirul evenimentelor

Inițial, pe site-ul Savedroid a fost postată o imagine din serialul american de animație South Park pe care era scris “Aannnd it’s gone”  — “Șșiii a dispărut” (imaginea de mai sus).

În timp ce unii investitori au sperat că site-ul a fost victima unui atac cibernetic, fondatorul startup-ului, Yassin Hankir a postat pe Twitter o poză cu el însuși la un aeroport și altă imagine cu o sticlă de bere pe plajă, la care a adăugat descrierea: "Thanks guys! Over and out ... #savedroidICO“.

Thumbnail
twitter.com/yassinhankir

O nouă înșelătorie în lumea ICO-urilor nu părea deloc surprinzătoare nimănui. Savedroid tocmai își adăugase numele pe o listă deja extinsă de ICO-uri înșelătoare din ultimele 2 luni.

Nu a durat prea mult până când această situație s-a dovedit a fi defapt o strategie de marketing. Având în vedere recentul șir de escrocherii din piața criptomonedelor (Prodeum, Confido, Loopx), nimănui nu i s-a părut bizar că încă o ICO a furat la banii investitorilor.

De ce au făcut asta

Yassin Hankir susține toate astea au fost doar o "campanie drastică", prin care a dorit să evidențieze cât de ușor este ca dezvoltatorii unei ICO să fugă cu banii investitorilor.

Dacă ne uităm la această piață, ceea ce am experimentat în ultimele 4 luni, vedem că au loc atât de multe înșelătorii — înșelătorie de la începutul până la sfârșitul ICO-ului ... înșelătorii peste tot. Credem că ceea ce am văzut până acum este doar vârful aisbergului. Întrebarea este cum putem schimba asta? Și cred că ar trebui să se producă schimbări. Cu toții avem un obiectiv comun, dorim ca această piață — piața criptomonedelor, piața ICO-urilor — să fie sustenabilă pentru startup-urile inovatoare. De aceea am vrut să trimitem acest mesaj foarte drastic, spunând doar cât de ușor ar fi fost ca și noi, o corporație germană foarte reglementată, să fugim cu toate fondurile, lăsând toți investitorii în urmă, spune Yassin Hankir.

Site-ul Savedroid a fost restaurat, de asemenea.

Ca rezultat al acestui exercițiu de PR, Savedroid a reușit să aducă înapoi în prim-plan o problemă esențială - ICO-urile trebuie să fie mai bine reglementate, iar investitorii trebuie să fie mai inteligenți și mai precauți. 

Dacă ar fi fost autentică, Savedroid ar fi făcut o treabă excelentă la orchestrarea acestei escrocherii. Aveau totul: o comunitate populată susținută de administratori credibili, o echipă pe deplin transparentă și mai multe birouri fizice.

Declarându-și nevinovăția și oferind o explicație completă, Hankir descrie farsa ca o pledoarie disperată de conștientizare.

Cu toate acestea, organizarea unei înșelăciuni false ar putea să nu fie cel mai inteligent mod de a transmite acest mesaj.

 

 

Parallax

Vizualizari
1166
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri