A.M.

Cat costa promovarea video, de ce sa investesti si cu cine sa lucrezi

Imagine principala
​ANALIZA Cat costa promovarea video, de ce sa investesti si cu cine sa lucrezi

In ultimii ani, odata cu cresterea masiva a retelelor de tip YouTube si a continutului video, tot mai multi specialisti in marketing recomanda promovarea video. De la clipuri de prezentare, la virale, de la continut pentru site-ul afacerii la continut ce, odata “urcat” pe YouTube, iti poate aduce clienti, despre toate acestea, am stat de vorba cu doi specialisti in marketing, Vlad Popovici, managing director Kubis Interactive, si Valentin Vacarus, managing director al agentiei de publicitate Godmother si partener in Voodoo Video, agentie specializata pe continut video.


Vlad Popovici

“Daca acum doi-trei ani, in strategiile de promovare, video-ul era trecut la capitolul nice-to-have, in 2016, putem spune ca video marketingul este obligatoriu. O spun statisticile. Un studiu de piata recent, realizat de cei de la Demand Metric, arata ca 74% din marketerii B2B au declarat ca videoul le-a adus mai multe conversii decat orice alt tip de content. Mai mult, potrivit previziunilor celor de la Cisco, pana in 2019, 80% din traficul total de date va fi din streaming-ul video (fata de 64% cat era in 2014)”, spune Valentin Vacarus (foto dreapta).


Prin urmare, ce faci in momentul in care tendintele iti spun ca trebuie sa te orientezi spre video? Pe scurt, refaci strategia in functie de buget. Vlad Popovici, managing director Kubis Interactiv, spune, la randul sau, ca se formeaza o noua nisa pe piata, cea a clientilor mici si mijlocii, care nu au bugete imense pentru productii de tip spot TV cu actori, filmări complicate, colona sonora si scenariu, si nici bani pentru prime-time.


Cat te costa continutul video


Vlad Popovici

“Daca au un buget mediu (intre 5.000 si 15.000 euro), pot sa-ti faca un spot mai mult decat decent, si le ramane si buget pentru promovarea pe diverse canale digitale, pentru un return-on-investment relevant”, spune Popovici (foto stanga).


Daca insa nu iti permiti un asemenea cost sau, pur si simplu, nu ai o strategie bine pusa la punct, poti incepe sa lucrezi punctual, mai ales daca vrei sa testezi. Voodoo Video, de exemplu, s-a specializat pe astfel de continut si ofera patru categorii de servicii tip video marketing destinate prezentarii si promovarii online, in special pe YouTube, a produselor si companiilor din toate domeniile de activitate.


“Tipurile de spoturi pe care le propunem reprezinta o buna oportunitate de a da viata oricarei idei sub forma de scenariu video, atat prin prisma modului intuitiv de functionare – care suplineste practic interventia unei echipe dedicate de creatie multimedia, cat si privind modul flexibil, usor de personalizat, de a plati pentru aceste servicii. Preturile pornesc de la 250 de euro si cresc in functie de procedeele tehnico-artistice alese de client (actor, chroma, efecte speciale etc). Asadar, fie ca vorbim despre startup-uri, shopuri online, display video pentru vitrine, prezentari de HR sau tutoriale pentru forta de vanzari, sunt doar cateva directii pentru care va conta foarte mult sa poata construi cu resursele proprii continut video”, spune Vacarus.


De altfel, si Vlad Popovici confirma ca videoul nu mai este nice-to-have, ci un must-have. Continutul original, si mai ales cel care aduce utilitate, fara sa faca neaparat referire la brand, poate sa aduca beneficii pe termen scurt, vizibile in online, si pe termen mediu si lung in businessul efectiv.


Totul pentru feedback


“Orice continut poate starni interes pentru utilizatori, pentru ca polarizeaza: reactii pozitive sau negative. Depinde de canalul folosit. De exemplu, daca incepi cu Facebook ca prim canal, si daca anterior ai avut o promotie care a degenerat din cauza unor probleme logistice, in loc sa primesti feedback coerent pe video, vei primi comentarii off-topic de la utilizatorii care nu si-au primit premiul samd. Daca toate lucrurile merg bine in schimb, vei primi multe likes si shares, si cateva comentarii”, spune directorul Kubis.


Vacarus precizeaza ca fiecare industrie sau business isi stabileste propriile directii, ce se pot indrepta fie spre awareness, fie specific spre cresterea vanzarilor pentru un serviciu anume. Acest aspect, dar si modul in care audienta consuma continutul video – pe telefon, la birou, acasa, in metrou – sunt principalele puncte de avut in vedere atunci cand se creioneaza scenariul pentru un clip video in platforma.


Ce e important de retinut este ca, inainte de a incepe, strategia trebuie sa includa obiective clare, iar testarea este necesara pentru a sti in ce directie sa te indrepti cu comunicarea pe platformele video.


“Pe Youtube, o regula nescrisa spune ca atunci cand nu stii cum va merge video-ul sau daca e sufcient de controversat, e bine sa pui “Comments OFF”, si urmaresti in prima faza evolutia de Like/Dislike. Asta si pentru ca daca lasi active comentariile, ar trebui sa te pregatesti cu o strategie de raspuns sau chiar crisis management. Daca ratia e favorabila spre Like, poti sa dai drumul si la comentarii, si probabil ca vei primi cel mai multe pe acest canal.”


Ce fel de continut video ar trebui sa faci?


In ultimii ani, una dintre cele mai frecvente cerinte ale companiilor mari, atat de la agentiile de creatie traditionale, cat si de la cele de creatie specializate pe comunicarea online, a fost “Vrem si noi un viral.” Insa cand nu ai buget, ce ar trebui sa faci? Iar daca ai un magazin online, ce ar trebui sa promovezi?


“Ambele directii sunt incurajate; continutul viral asigura un spatiu castigat de free media, in schimb, pentru fiecare produs sau serviciu, posibilitatea de a merge mai departe cu prezentarea unei galerii de imagini contribuie substantial atat la credibilitate cat si la vanzari”, spune Valentin Vacarus.


Mai exact, vorbim de o strategie de comunicare integrata. Un clip cu potential de distribuire mare va ajuta o afacere sa aiba o expunere semnificativa, in timp ce clipul de prezentare al unui produs va explica mai bine experienta pe care o va avea utilizatorul.


Vlad Popovici spune ca, de obicei, clipurile de prezentare nu au un engagement ridicat decat daca e vorba de o lansare mult asteptata a unui gadget sau o masina. Cele creative care pot deveni virale trebuie sa aiba neaparat si un buget in spate, care sa le “impinga” putin, pana sa devina virale. Mai exact, cele de prezentare nu vor primi neaparat comentarii sau distribuiri, dar sunt foarte utile pentru a informa potentialul client. Stiind aceste lucruri, cat de lungi ar trebui sa fie clipurile?


“Lungimea potrivita difera in functie de canalul folosit. Cel mai bine este sa avem cate o versiune pentru fiecare canal, pentru ca pe FB e important sa inceapa intr-un anumit fel (conteaza chiar si imaginea de inceput, care trebuie sa atraga), iar pe Youtube, trebuie deja sa comunici totul in primele secunde ca utilizatorul sa nu dea skip. Asadar, filmulete de 30 – 45 secunde, care sa aiba un continut exclusiv si util, si cu un buget de promovare in spate. Chiar si minim, dar trebuie sa existe”, spune Popovici.


Ce pasi trebuie sa urmezi cand te apuci de continut video


Ai stabilit, deci, sa investesti in video. Ce trebuie sa stii inainte de a discuta cu o agentie si ce trebuie sa ii ceri? Care sunt pasii pe care ii urmezi? Pe scurt, contactezi o agentie si ii spui ce trebuie sa promovezi. Dupa prima discutie, stabiliti de comun acord ce idee creativa trebuie urmarita. Unii antreprenori vin cu propriile idei, altii apeleaza la creativitatea agentiei.


“Intai, trebuie sa intelegem de ce facem un video, pornim de aici. Apoi, sigur, avem un brief, pe baza caruia se incepe un proces creativ, idei, apoi un script complet, apoi – dupa caz si buget – o ilustrare pe cadre pentru ca ne face o idee la ce sa ne asteptam, apoi filmarea efectiva, post-productie, colorizare samd. In background, trebuie lucrat la planul de seeding (media), si daca avem si proiecte speciale cu influentatori care sa impinga in comunitatile lor de fani acest video”, explica Popovici.


Pe de alta parte, Voodoo Video ofera o serie de servicii ce pot fi personalizate pe loc, in functie de profilul si nevoia de promovare a businessului: de la detaliile tehnice de realizare a spotului video, pana la durata acestuia, avantajul fiind costurile accesibile tuturor categoriilor de clienti, mai ales celor care vor sa testeze si nu au o viziune creativa bine conturata.


Unde publici continutul video


Daca, in cazul magazinelor online, clipurile de prezentare ale produselor vor fi publicate pe paginile dedicate, e bine de stiut ca un clip creativ merita publicat si pe blogul companiei. In plus, se recomanda postarea acestora pe YouTube si preluarea lor pe paginile site-ului, in primul rand pentru trafic si, bineinteles, pentru a aparea in cautarile din Google, unde motorul de cautare recomanda utilizatorilor inclusiv videouri de pe YouTube, chiar pe primele pozitii ale rezultatelor.


“Platformele dedicate clipurilor video ofera audientei un mod convenabil de a digera continutul, asigurand o tranzitie naturala catre fiecare device – telefon, laptop, tableta, smart TV, etc. Cat timp Google va fi cel mai folosit motor de cautare, e clar pentru toata lumea ca YouTube faciliteaza o pozitionare mai buna, tocmai de aceea serviciile Voodoo Video sunt special gandite pentru aceasta platforma. Exista insa si situatii in care nu doresti ca pe clipurile create de tine sa fie afisate reclamele altor branduri – scenariu in care evaluezi si alte posibilitati, precum migrarea spre gazduire proprie sau folosirea unei alte platforme alternative la YouTube”, spune Valentin Vacarus.


Pe de alta parte, Vlad Popovici spune ca e ideal sa “urci” clipurile si pe Facebook, unde, in cazul promovarii acestora, ai costuri per vizualizare mai mici.


“Insa cel mai bine este ca inclusiv pe site-ul afacerii sa inserezi direct de pe Youtube. Asta pentru ca vei primi vizualizari si vei putea analiza mult mai usor statisticile (de unde vin vizualizarile, procentul de viewership, poti seta cuvinte cheie etc). Pe langa diferenta de cost, Youtube este o platforma specializata in continut video.


Utilizatorii vin catre Youtube pentru a primi continut video si reteaua de socializare functioneaza in regim de librarie video. E mult mai usor sa navighezi si sa gasesti continutul video pe Youtube decat pe Facebook. Facebook este o platforma care ofera si continut video pentru moment; mai are multi pasi de facut pana sa ajunga un loc pentru stocat pe termen lung continutul video al brandurilor”, spune Popovici.


Cum optimizezi continutul video pentru Google


De retinut ca, odata publicat pe YouTube, merita sa fii atent la optimizarea pentru Google.


“In cazul Youtube, imaginea de preview si titlul clipului au rol de pick-up lines, cu ajutorul lor deschizi un dialog cu audienta. Descrierea functioneaza ca o extensie in care poti oferi mai multe detalii actionabile”, spune Vacarus.


Si Popovici considera ca e foarte importanta optimizarea, pentru ca, alaturi de thumbnail-ul filmului, daca il vezi pentru prima oara, utilizatorul are doua optiuni: ori ii sare in ochi si vrea sa vada ce e, ori mergi mai departe.


“Descrierea, titlul si apoi cuvintele cheie ajuta pe termen lung pentru volumul de trafic organic ce este obtinut pe acel video, printr-o indexare cat mai buna in cel de-al doilea motor de cautare din lume: Youtube.”


Continutul video trebuie promovat


Pe langa optimizare, se recomanda si promovarea. Exista mai multe metode si canale, de la promovarea in retelele sociale (Facebook Ads şi YouTube Ads), inclusiv in rezultatele din Google, prin AdWords.


“Recomandam promovarea continua, cel putin cu un buget de sustinere a prezentei, pe aceste canale, pentru a putea avea un istoric de campanie pe fiecare mediu (de exemplu, prin continut video de brand). Momentele cheie (de exemplu, o campanie de reduceri de pret sau de oferte noi) pot fi sustinute prin bugetul maxim pe care fiecare business e dispus sa il aloce”, spune managerul Voodoo Video.


Si Vlad Popovici confirma ca promovarea e obligatorie: “Cat si cum, asta depinde de scopul videoului (awareness, lead generation, target) – se va investi in proportii diferite. In plus, conteaza mult executia, daca e o celebritate in acel video etc. – pentru ca ajuta mult la viralizarea organica ulterioara.”


Ce rezultate ar trebui sa astepti de la video si cum il integrezi in strategia de comunicare


La fel ca in cazul oricarei strategii de promovare, e bine de retinut ca o vizualizare nu inseamna si o comanda plasata. In cazul continutului video, primul rezultat este feedback-ul de la utilizatori.


“In prima faza, engagement, cuantificat in likes, shares, comments, video views. Apoi in reactiile utilizatorilor pe alte canale diferite de platforma in care a fost postat videoul. In a doua faza, si un functie de obiectivul videoului (awareness, trimitere catre un site sau trimitere catre magazine), intervin indicatorii de performanta specifici pentru fiecare, iar la final, desigur – vanzari”, spune Vlad Popovici.


Pentru a “ajuta” ca mesajul sa mearga mai departe catre audienta dorita, integrarea in intreaga campanie de promovare este importanta.


“Toata lumea vede continutul video ca pe o alternativa de a consuma un mesaj, dar cand privesti in ansamblu o campanie 360, devine foarte clara utilitatea fiecarui canal si oportunitatea de a comunica pe un mix eficient de medii”, spune Valentin Vacarus.


Continutul video este parte componenta a strategiei de social media, a campaniei de performance media si de crestere a vizibilitatii brandului in digital, spune si Vlad Popovici.


“Cu un video nu se face primavara. Daca am produs un video, fie el cat se poate de bun, nu inseamna ca am inceput sa comunicam video catre publicurile noastre tinta. E nevoie de consistenta, de continuitate si, mai ales, de o strategie pe termen lung a continutului video. Nu trebuie sa fie doar doua-trei evenimente extraordinare, dar complet pasagere in viata unui brand. Asa cum spuneam anterior, continutul video nu mai este un moft ci o necesitate si trebuie inclus in planul de comunicare anual al oricarui brand si defalcat pe fiecare canal in parte (cu asumarea investitiei de buget si timp aferenta)”, conchide acesta.


Sursa foto Vlentin Vacarus: Business Magazin-

Parallax

Vizualizari
4751
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
de exemplu? as vrea daca se poate un exemplu al muncii celor doi domnii din interviu, care a adus maxim de ROI pentru cel care a platit. Cu url: pentru campania X hap a platit YYYY euro pentru clip si XXXX euro pt promovare si a castigat YYYY+XXXXx1.3 euro. Multumesc.ps: cautam o "agentie de video" de vreo 2 ani.
poza de profil
foarte slab Am intrat la Vodoovideo sa ma uit la clipurile video premium pentru prezentarea unor companii...voi glumiti cumva? Astea sunt clipuri de pusti de liceu, zici ca-s facute in After Effects, se misca niste imagini stock pe ecran, singurele efecte sunt niste fade-in si plimbari de imagini pe ecran, aceeasi voce de care s-a plictisit toata tara asta si se numeste Clip Video Premium? Promovati si voi profesionisti ca ne pierdem timpul citind articole degeaba.
poza de profil
Neconvingator De acord cu cei ce au pus note mai sus. Nu poti avea incredere in specialisti care nu spun in romaneste return on investment drept rentabilitatea investitei, cum stie orice elev de liceu la ora de economie. Daca folosesc awareness in loc de cuvantul in romaneste consacrat sau lead generation inseamna ori ca nu stiu ori ca stiu si vor sa impresioneze cu tactici de licean. Este indoielnic ca poti da o campanie de promovare acestor specialisti in marketing romeng. Asa ca dam skip, :) dupa vorba unuia din specialisti
poza de profil
Spoturi publicitare Luați legătura cu mine să vă prezint un portofoliu cu filme de prezentare și spoturi publicitare - cu așa ceva ne ocupăm de mulți ani...
poza de profil
M-am uitat si eu pe site-ul Vodoo... Spotul "companie premium" e de o calitate tehnica circa 1994 (sunet praf, lumini varza - pe segmentul de studio), in rest niste zoom-uri cu imagini stock si titrari urate. Cred ca domnilor producatori si vanzatori le este necunoscut intelesul termenului "premium".
poza de profil
comunicarea pe YT Din pacate micile firme din Romania nu sunt inca pregatite pentru a intra in YouTube. au ramas la SEO and SPAM. Din fericire am facut acest pas si ma simt, chiar daca abia am inceput si echipamentele sunt in livrare, bine. Asadar, decat sa platesti catre Adwords mai bine plateste pentru unboxing si promovarea lui pe YouTube!
poza de profil
Bravo pentru initiativa In AE se pot face video-uri profesioanale, intradevar aici sunt doar cateva slideuri. Este slabut dar bravo pentru efort, din pacate vad ca s-au oprit, nu au mai pus nimic de 2 ani pe Youtube.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri