Claudiu Zamfir

Amazon, Alibaba și eBay vor elimina produsele periculoase din marketplace, printr-un acord european

Thumbnail

Patru mari companii care operează marketplace-uri on-line, pe care vând bunuri diverși comercianți, au semnat luni un acord cu Comisia Europeană pentru a retrage mai repede produsele periculoase listate pe platforme. Măsura se aplică pentru toate cele 28 de state ale  Uniunii Europene, inclusiv în România.

Alibaba - pentru AliExpress, Amazon, eBay și Rakuten - Franța sunt companiile care au semnat acordul, potrivit unui comunicat al CE, remis StartupCafe.ro.

Cele 4 companii de comerț pe internet s-au angajat să răspundă la notificările privind produsele periculoase primite din partea autorităților statelor membre în termen de 2 zile lucrătoare și la cele transmise de clienți în termen de 5 zile lucrătoare.

Potrivit Comisiei, prin acest acord, grupul Alibaba (pentru AliExpress), Amazon, eBay și Rakuten-Franța se angajează să ia următoarele măsuri:

  • Să reacționeze în termen de două zile lucrătoare la notificările adresate de autorități punctelor de contact ale companiilor pentru a elimina afișarea produselor nesigure. Companiile urmează să monitorizeze situația și să informeze autoritățile cu privire la acțiunile întreprinse.

 

  • Să le ofere clienților proceduri clare privind notificarea listărilor de produse nesigure. Aceste notificări sunt tratate rapid și primesc un răspuns adecvat în termen de cinci zile lucrătoare.

 

  • Să consulte informațiile privind produsele rechemate/periculoase disponibile în sistemul de alertă rapidă al UE pentru produsele nealimentare periculoase, precum și din alte surse (de exemplu, autoritățile de aplicare a legii) și să ia măsurile necesare în ceea ce privește produsele respective, atunci când acestea pot fi identificate.

 

  • Să creeze puncte unice de contact specifice destinate autorităților din statele membre ale UE pentru notificările cu privire la produsele periculoase și pentru facilitarea comunicării pe probleme de siguranță a produselor.

 

  • Să ia măsuri menite să prevină reapariția listelor de produse periculoase deja retrase.

 

  • Să furnizeze informații/formare pentru vânzători cu privire la conformitatea cu legislația UE privind siguranța produselor, să-i oblige să respecte legea și să le pună la dispoziție linkul către lista cu legislația UE privind siguranța produselor.

La fiecare șase luni, marketplace-urile on-line și Comisia Europeană vor evalua progresele înregistrate cu privire la aceste angajamente, prin publicarea unui raport.

Comisia Europeană  încurajează și alte piețe on-line să urmeze exemplul acestor patru societăți și să adere la inițiativă, contribuind astfel la îmbunătățirea siguranței produselor on-line pentru consumatorii din UE.

„Comerțul electronic a deschis noi posibilități pentru consumatori, oferindu-le o gamă mai largă de produse, la prețuri mai mici. Atunci când cumpără pe internet, consumatorii ar trebui să beneficieze de aceleași condiții de siguranță ca și atunci când cumpără de la un magazin”, a spus Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.

Potrivit Eurostat, în 2016, în UE, vânzările on-line au reprezentat 20 % din vânzările totale. Totodată, din ce în ce mai multe produse periculoase notificate în cadrul sistemului de alertă rapidă sunt vândute on-line.

Directiva UE privind comerțul electronic introduce proceduri privind notificarea și retragerea conținutului on-line problematic, dar nu le reglementează în detaliu. Astăzi, aceste patru mari piețe on-line au convenit asupra unei serii de angajamente menite să asigure o bună protecție a consumatorilor din UE. Directiva privind comerțul electronic (articolul 14) prevede că listele cu produse periculoase trebuie să fie întocmite rapid și eficient, dar nu specifică în cât timp.

Sistemul de alertă rapidă al UE permite un schimb rapid de informații între 31 de țări europene și Comisia Europeană cu privire la produsele nealimentare periculoase care prezintă un risc pentru sănătatea și siguranța consumatorilor.

Parallax

Vizualizari
1103
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri