Adi Iacob

VIDEO Cu banii din Work and Travel, un tânăr din Iași și-a făcut o afacere cu imprimante 3D. Povestea startup-ului Bitmi

Thumbnail

Industria imprimării 3D valorează miliarde de dolari la nivel mondial și este încă la început de drum, cu tot mai multe startup-uri care doresc să inoveze acest domeniu. În prezent, aceste dispozitive pot imprima de la case și părți de mașini la proteze pentru oameni și obiecte decorative. Un tânăr din Iași a fondat un astfel de start-up anul trecut, iar în prezent produce imprimante 3D și dorește să inoveze acest tip de produse.

Ciprian Pădurariu are 24 de ani, este absolvent al Facultăţii de Bioinginerie Medicală din Iași și a creat Bitmi Technologies cu banii obținuți muncind în Statele Unite prin programul Work and Travel.

Tânărul antreprenor ne-a vizitat la studioul StartupCafe însoțit de una din imprimantele sale și ne-a povestit cum a început afacerea, cu ce bani și ce planuri de viitor are.

“Denumirea de Bitmi e un acronim și vine de la «break it to make it». Când eram mic desfăceam tot felul de device-uri, dar nu reușeam mereu să le asamblez și să le fac să meargă”, menționează Ciprian. 

Investiția inițială în Bitmi Technologies a fost de 5.000 de euro pentru realizarea primului prototip de imprimantă 3D şi lansarea afacerii, susține Ciprian. 

“Pentru mine a fost o sumă consistentă la momentul respectiv și a trebuit să fac cumva rost de acei bani. Atunci eram în facultate și mi-am zis ca ar fi ok să merg cu programul Work and Travel să văd America — și a fost o experiență genială — dar am reușit să salvez niște bani de acolo și să pornesc Bitmi Technologies. Ca să ajungem la Bitmi Pro au fost dezvoltate aproximativ 3-4 prototipuri. Înainte de Bitmi Pro am avut un produs care se numea Bitmi 1. Era o imprimantă portabilă cu funcțiile uneia desktop și practic o puteai dezasambla și asambla în aproximativ 5 minute. E o idee bună care are potențial pe viitor. Este o nișă pentru imprimantele 3D portabile, însă ca să reziste businessul am decis să pivotez și să creez un nou produs — Bitmi Pro — care e o imprimantă desktop cu funcții avansate. Deci practic banii au fost băgați în dezvoltarea produsului”, explică fondatorul startup-ului.

Ciprian își prezintă produsul ca fiind o imprimantă profesională, de tip desktop, cu funcții speciale precum tehnologia Wi-Fi, care permite controlul imprimantelor de la distanță.

“Deocamdată ele pot fi controlate în rețeaua LAN, cu un IP, dar cu setările potrivite la router poți să le controlezi de oriunde din lume. Atunci când vom veni cu îmbunătățiri, cu o cameră web — să te poți uita ce se întâmplă acolo cu imprimanta — cu siguranță vom dezvolta mult mai bine și sistemul asta de control de la distanță. O altă funcție importantă este senzorul de «filament runout» — practic atunci când se termină filamentul de pe rolă, ea nu-și continuă activitatea, ci se pune în pauză și te așteaptă să introduci o nouă rolă de filament pentru a evita pierderea printului. Mai avem funcția de power outage protection — dacă se va lua curentul, imprimanta se va opri și va aștepta o comandă de a ta ca să reia printul atunci când curentul revine. ”, explică fondatorul Bitmi Technologies. 

Ciprian Pădurariu spune că își procură piesele mici, precum motorașele și fuliile, din China, partea electronică din Marea Britanie, cadrele de aluminiu le taie la Timișoara, iar restul pieselor le printează cu ajutorul altor imprimante produse de el la Iași.

Ce afaceri poți deschide cu imprimante 3D

Antreprenorul menționează că imprimantele 3D sunt folosite în general pentru prototiparea rapidă, iar domeniile în care Bitmi Technologies are clienți sunt bioingineria, automotive și servicii de printare 3D.

De asemenea, Ciprian menționează că unii antreprenori aleg să achiziționeze imprimante 3D pentru a deschide magazine online de produse realizate cu ajutorul acestor dispozitive.

“Îți poți crea un site unde să începi să vinzi diferite articole realizate la imprimante 3D și cam așa se fac banii de acolo. (…) Acum 2-3 ani nu era așa de bine pus totul la punct și oamenii trebuiau să-și creeze propriile obiecte în programe de proiectare pe calculator și era mai greu — nu foarte muți oameni vedeau sensul de a a avea o imprimată 3D atunci. Cu timpul au apărut site-uri pe care există designeri care deja au creat zeci de mii de modele și tu ca utilizator, dacă nu știi să proiectezi, pur și simplu intri pe site, îți iei ce îți trebuie de acolo gratis și îți printezi. Asta este și unul dintre motivele pentru care imprimarea 3D a avut și un boost în ultimul timp”, a afirmat Ciprian Pădurariu.

O altă variantă de afacere cu imprimante 3D este oferirea de servicii de printare.

“Cunosc oameni, chiar și din Iași, care oferă servicii de printare 3D și se descură destul de bine. Practic dacă achiziționează o imprimantă la un preț de 1000 de euro, își scoate investiția în cam 3 săptămâni. De obicei, în serviciile de printare 3D este un cost de aproximativ 7-10 lei pe ora de printare”, explică fondatorul Bitmi.

Parallax

Vizualizari
7802
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri