Claudiu Zamfir
O antreprenoare româncă vrea ca statul să introducă un venit universal de bază (universal basic income) suficent de mare încât să ofere o plasă de siguranță tuturor cetățenilor, astfel încât românii care vor să își deschidă mici afaceri să aibă asigurată stabilitatea financiară care să le permită să facă pasul spre necunoscut.
Ruxandra Creoșteanu este co-CEO (director general) al Nod Makers Space, un spațiu colaborativ frecventat de antreprenori, deschis în vechile clădiri industriale de la Timpuri Noi, în București. Cu activitate în România și Franța, ea este și co-fonndatoare a proiectului Babele, o platformă online în care antreprenorii sociali își împărtășesc ideile de business.
Ea a participat miercuri la Forumul Economic franco-român "Poveștile care schimbă jocul", organizat de Camera de Comerț și Industrie Franco-Română (CCIFER).
„Dacă aș fi prim-ministru, aș implementa venitul universal de bază - universal basic income. De ce? pentru că există studii care arată că acest sistem stimulează antreprenoriatul, pentru că îți dă stabilitatea să faci acel pas spre necunoscut și să începi să investești în ideea ta. Am văzut asta când eram în Franța și lucram într-o multinațională, mi-a fost foarte greu să zic <<de acum sunt pe picioarele mele>>, să-mi găsesc resursele inițiale pentru a mă lansa. Și acest universal basic income îți dă resursa inițială pentru a testa ideea, nu pentru a merge departe, dar măcar pentru a testa, pentru a avea primele resurse și după aceea poate găsești investitori”, a spus Ruxandra Creoșteanu, la un panel despre antreprenoriat.
Ideea introducerii unui venit universal de bază nu este nouă, însă rămîne una controversată. Unii consideră că un astfel de venit asigurat de autorități întregii populații i-ar face pe oameni să ia decizii mai liber și să se gândească la noi metode de a obține venituri în plus, pentru că le-ar oferi o plasă de siguranță.
În schimb, alte păreri spun că, din contră, persoanele care pot realiza afaceri viabile nu se tem de risc și nu au nevoie de venit universal de bază.
În România există un venit minim garantat, care are o valoare de 141 de lei pentru o persoană singură, beneficiarul având obligația prestării, la solicitarea primarului, unor acțiuni sau lucrări locale.
Un experiment interesant a avut loc recent în Finlanda. Timp de 2 ani, până la începutul anului 2019, un număr de 2.000 de persoane fără job au primit un venit de bază în valoare de câte 560 de euro de persoană.
Rezultatele au fost considerate dezamăgitoare: persoanele respective s-au declarat mai fericite, însă nu au fost înregistrate progrese în privința găsirii unui job sau a altei surse de venit.