Claudiu Zamfir

„Unicornul” UiPath caută IT-iști la Cluj: „E o piaţă dură, cei din domeniul ăsta primesc zeci de oferte”

Thumbnail

Și pentru UiPath, o firmă evaluată la 3 miliarde de dolari, fondată de antreprenori români, este greu să angajeze IT-iști pentru biroul său de la Cluj-Napoca, după cum a povestit un manager al companiei, într-un interviu acordat publicației Actual de Cluj.

UiPath și-a deschis anul trecut la Cluj-Napoca al doilea birou din România, după cel de la București, orașul în care a început afacerea IT globală care a intrat în 2018 în clubul select al „unicornilor”, acele startupuri care atrag finanțări uriașe și ajung să fie evaluate la cel puțin 1 miliard de dolari.

UiPath a intrat în Cluj cumpărând platforma de inteligență artificială Smart Data de la Recognos, o firmă de IT fondată acolo acum 18 ani, de George Roth, un veteran al comunității de IT-iști de origine română din America. George Roth și fiul său, Andrei, care au condus Recognos, s-au alăturat echipei UiPath: tatăl este manager senior pentru parteneriate și alianțe, iar fiul este managerul campusului de la Cluj.
 
Deși este lider pe piața gloablă a tehnologiei RPA - Robot Process Automation - și și-a creat un brand de angajator atractiv, nici „unicornului” UiPath nu îi este ușor să-și găsească programatori, să-i angajeze la Cluj.

E o piaţă dură, cei din domeniul ăsta primesc zeci de oferte. E foarte greu să găseşti oameni cu experienţă. Noi suntem oarecum privilegiaţi – în primul rând, avem resursele financiare, de ce să nu o spunem? Dar asta nu e suficient, sunt mai multe companii care au resurse. Dar mai e ceva: noi le dăm oamenilor posibilitatea să vină într-un colectiv care e format exclusiv din oameni la nivelul ăsta”, mărturisește Andrei Roth, pentru Actual de Cluj.

Pentru a atrage IT-iști valoroși, UiPath mizează pe faptul că la Cluj face cercetare și dezvoltare de înalt nivel tehnologic.

Sunt companii de servicii în Cluj, care au structura de piramidă – au atâţia seniori, atâţia juniori, nu pot să iau doar seniori, sunt prea scumpi. Există, desigur, şi porţiunea de oameni foarte buni în Cluj. Noi pentru vârful ăla ne batem. Deocamdată. Avem un produs care merge la 2000 şi ceva de clienţi pe cinci continente. Ce lucrezi tu aici, automat merge acolo. Asta e o provocare foarte bună. Clujul nu e centru de cost, e centru de R&D (Cercetare – Dezvoltare). (...) Marele avantaj e că oameni care vin şi învaţă în Cluj rămân aici. Pe o rază de 300 km, Clujul e principalul pol de atracţie, datorită universităţilor”, a spus Andrei Roth.

La Cluj, UiPath vrea să dezvolte automatizări software care să ajute contabilii din diverse firme.

În industria asta, revoluţionăm felul în care se va munci. Automatizarea de procese de software înseamnă revoluţionarea felului în care se munceşte. Nu e prima oară când se întâmplă asta. Şi Excel-ul a revoluţionat munca contabilă. Nu l-a înlocuit pe contabil, i-a uşurat munca.  Facem ca munca plictisitoare, repetitivă să fie preluată de procese automate, iar oamenii să crească în profesiile lor, nu să îşi consume timpul cu task-uri repetitive.

Pe măsură ce creştem, vom dezvolta şi proiectele. Am început cu zona de surse de date nestructurate, de a înţelege informaţia din surse de date nestructurate. Mai concret: te uiţi la o factură scanată, tema este cum poţi automat să o introduci într-un sistem de plăţi. Să se elimine stratul acela din proces în care cineva trebuie să se uite la factură şi să introducă datele. E unul dintre task-urile pe care ne uităm, la tehnologia care să înţeleagă o astfel de informaţii”, a mai spus managerul UiPath de la Cluj.

Producătorul de software RPA (Robotic Process Automation) UiPath a obținut, în septembrie 2018, o investiție de 225 de milioane de dolari, de la Capital G, fondul de investiții al Alphabet (Google) și alți investitori importanți în tehnologie. Asta după ce în martie reușise o rundă de investiții de 153 de milioane de dolari, condusă tot de  Capital G. În total, startupul românesc a ajuns la investiții de cel puțin 400 de milioane de dolari în doar 2 ani, o ascensiune uimitoare la capătul căreia UiPath a ajuns să fie evaluat la 3 miliarde de dolari.

UiPath a fost înființată în anul 2005 de doi IT-iști români care au muncit în SUA, Daniel Dines și Marius Tîrcă. Aveau un sediu în București, pe strada Delea Veche. Abia însă din 2014, când domeniul RPA a luat avânt, s-au extins în SUA, în căutare de investiții, iar acum au sediul principal la New York.

Tehnologia este românească, dar firma nu este românească. Avem angajaţi din toată lumea. Ceea ce am făcut noi aici poate fi făcut de multe alte companii”, spunea, în martie 2018, la București, Daniel Dines, fondatorul startupului.

UiPath are 31 de birouri în 16 țări, inclusiv în Japonia, India, Coreea de Sud, Marea Britanie.

Citește tot interviul cu Andrei Roth pe Actual de Cluj....

Parallax

Vizualizari
4311
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri